In Clara beschrijft Christine Eichel het leven van Clara Schumann. Daarbij rekent ze af met een aantal clichés: Clara Schumann was geen zachtaardige muze in de schaduw van haar briljante echtgenoot. Integendeel.
Erkenning, vrijheid, carrière: Clara Schumann vocht haar hele leven voor deze waarden – en stond voor dezelfde uitdagingen als vrouwen in de eenentwintigste eeuw. Ze worstelde met haar rol als moeder van zeven kinderen en met de uitdagende taak om werk en gezin te combineren.
In deze indrukwekkende dubbelbiografie van de neven Richard van Bordeaux en Hendrik Bolingbroke toont Helen Castor wat er gebeurt wanneer een heerser macht boven de belangen van zijn volk stelt; hoe een natie tot wankelen werd gebracht, maar standhield. De twee jongens groeiden samen op, hun levens verweven, hun persoonlijkheden uiterste tegenpolen. Richard had een vast geloof in zijn eigen door God gegeven majesteit. Hij ontwikkelde zich tot een tiran en regeerde op basis van willekeur in plaats van de wet. Tot Hendrik hem op 32-jarige leeftijd moedig afzette en zichzelf tot koning van Engeland uitriep.
In Verborgen levens brengt Eleanor Barraclough het menselijke van de geschiedenis dichtbij. Aan de hand van alledaagse objecten uit de Vikingtijd (750-1100) vertelt ze een ander verhaal van de beruchte Vikingbeschaving. De woeste krijger die het Noordzeegebied veroverde, vandaag de dag het boegbeeld van de Vikingtijd, was namelijk in de minderheid. Het was de normale bevolking – vrouwen, kinderen, slaven, ambachtslieden – die de Noordse wereld bewoonde en vormde.