De zomer staat voor de deur – een seizoen waarin de dagen lang zijn, de geschiedenis tot leven komt en er ruimte is om te verdiepen en ontdekken. In veel samenlevingen markeerde deze periode het moment voor reizen, veldtochten en het vertellen van grote verhalen. Of je nu geïnteresseerd bent in het verleden of op zoek bent naar nieuwe perspectieven, de zomer biedt een goed moment om te lezen. In deze blog zetten we een aantal van de nieuwste boeken van Uitgeverij Omniboek op een rij die perfect passen bij de zomer.
Ubbi de Fries
Luit van der Tuuk schetst in Ubbi de Fries vanuit tegenstrijdige bronnen een duidelijk beeld van een legendarische negende-eeuwse Vikingaanvoerder. Ubbi de Fries en zijn mannen werden ‘Scaldingi’ genoemd, naar het Scheldegebied waaruit zijn afkomstig waren. Vermoedelijk hadden zij hun basis op Walcheren. In de negende eeuw voeren ze naar Engeland, waar ze zich aansloten bij een grote Vikingkrijgsmacht die in Angelsaksische bronnen bekend is als het grote heidense leger. Wie was deze Ubbi de Fries? Volgens bronnen zou hij verantwoordelijk zijn voor de dood van de Engelse koning Edmund, volgens andere weer niet. Ook zijn de bronnen het niet eens bij welke veldslagen hij is gesneuveld en zou hij op twee verschillende plaatsen begraven liggen. De daden en kenmerken die al dan niet terecht aan hem worden toegeschreven bieden een fascinerend inzicht in het leven van een Vikingaanvoerder.
Libanon
In Libanon vertelt Jona Lendering de geschiedenis van het veelkleurige land dat een brug vormt tussen Oost en West.
Libanon, de republiek die grenst aan Israël en Syrië, is vaak in het nieuws, zeker sinds de Israëlische invasie in oktober 2024. In zijn nieuwe boek Libanon stelt auteur Jona Lendering ons voor aan dit kleine maar veelkleurige land met zijn rijke geschiedenis. Al eeuwenlang vormt Libanon een brug tussen Oost en West. In dit toegankelijke, anekdotische boek beschrijft Lendering de geschiedenis van Libanon vanaf de Bronstijd tot nu. Libanon vertelt over de Feniciërs, het hellenisme, de Romeinse tijd, het christendom, de islam, het graafschap Tripoli en het ontstaan van Libanon.
Fulvia
Fulvia van gerenommeerd historica Jane Draycott reconstrueert het leven van een van de beruchtste vrouwen uit het oude Rome. Ze was geen keizerin, geen koningin, geen heilige, maar wél een van de invloedrijkste vrouwen van haar tijd. Fulvia, geboren rond 80 v.Chr. in een prestigieuze familie, liet als een van de weinige Romeinse vrouwen het huiselijke leven achter zich. Ze wist via drie huwelijken, met onder wie Marcus Antonius, ongekende politieke en militaire macht te vergaren. Voor haar succes betaalde ze een hoge prijs. Haar huwelijken waren kortstondig, drie van haar kinderen kwamen gewelddadig om het leven, en ze werd constant belasterd door vijandige mannelijke tijdgenoten. Toch liet ze een spoor na dat niet werd uitgewist.
Over Fulvia is meer bekend dan over vrijwel alle andere vrouwen uit het oude Rome, juist omdat ze het doelwit was van zoveel smaad. Historica Jane Draycott onderscheidt feit van fictie, reconstrueert deskundig Fulvia’s leven en belicht zo de onbekende politieke rol van vrouwen in de Romeinse Republiek en het Romeinse Rijk.
Clara
In Clara beschrijft Christine Eichel het leven van Clara Schumann. Daarbij rekent ze af met een aantal clichés: Clara Schumann was geen zachtaardige muze in de schaduw van haar briljante echtgenoot. Integendeel. Ondersteund door vele bronnen schetst Eichel het beeld van een bijzondere vrouw die onder het juk van een toxische relatie met de componist Robert Schumann uitkwam.
Erkenning, vrijheid, carrière: Clara Schumann vocht haar hele leven voor deze waarden – en stond voor dezelfde uitdagingen als vrouwen in de eenentwintigste eeuw. Ze worstelde met haar rol als moeder van zeven kinderen en met de uitdagende taak om werk en gezin te combineren. Als gevierd concertpianiste en componiste groeide ze uit tot een van de grote sterren van haar tijd. Clara vertelt het inspirerende verhaal van een vrouw die zich emancipeert van haar onderdrukkende omgeving en het heft in eigen hand neemt.
Verborgen levens
In Verborgen levens brengt Eleanor Barraclough het menselijke van de geschiedenis dichtbij. De drassige moerassen van Scandinavië zijn poorten naar andere werelden. Kleding, potten, gereedschappen, spellen, wapens, dieren, mensen; giften voor de goden. Ze verdwenen allemaal in het donker, op zuurstofloze natte plaatsen met verzadigde bodem, het organisch materiaal intact nog lang na degenen die de spullen in het water hadden gegooid.
Aan de hand van alledaagse objecten uit de Vikingtijd (750-1100) vertelt Eleanor Barraclough een ander verhaal van de beruchte Vikingbeschaving. De woeste krijger die het Noordzeegebied veroverde, vandaag de dag het boegbeeld van de Vikingtijd, was namelijk in de minderheid. Het was de normale bevolking – vrouwen, kinderen, slaven, ambachtslieden – die de Noordse wereld bewoonde en vormde. Zij hadden lief, reisden, geloofden, speelden, zij leefden hun leven. Dit is hun verhaal.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Uitgeverij Omniboek!