1922: Een mijlpaal voor het vrouwenkiesrecht
In 1922 mochten vrouwen in Nederland voor het eerst stemmen én zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer. Dat lijkt nu vanzelfsprekend, maar het was een groot keerpunt in de geschiedenis. Na jarenlange inzet van onder andere Aletta Jacobs – arts en voorvechter van vrouwenrechten – kregen vrouwen eindelijk politieke invloed. Acht vrouwen kwamen dat jaar in de Kamer: een belangrijke stap richting meer gelijkheid in de politiek.
Bent u geïnteresseerd in belangrijke vrouwen in de geschiedenis? Bekijk dan de onderstaande boeken.
Clara
In Clara beschrijft Christine Eichel het leven van Clara Schumann. Daarbij rekent ze af met een aantal clichés: Clara Schumann was geen zachtaardige muze in de schaduw van haar briljante echtgenoot. Integendeel. Ondersteund door vele bronnen schetst Eichel het beeld van een bijzondere vrouw die onder het juk van een toxische relatie met de componist Robert Schumann uitkwam.
Erkenning, vrijheid, carrière: Clara Schumann vocht haar hele leven voor deze waarden – en stond voor dezelfde uitdagingen als vrouwen in de eenentwintigste eeuw. Ze worstelde met haar rol als moeder van zeven kinderen en met de uitdagende taak om werk en gezin te combineren. Als gevierd concertpianiste en componiste groeide ze uit tot een van de grote sterren van haar tijd. Clara vertelt het inspirerende verhaal van een vrouw die zich emancipeert van haar onderdrukkende omgeving en het heft in eigen hand neemt.
Messalina
In Messalina vertelt historica Honor Cargill-Martin het verhaal van een van de beruchtste vrouwen uit de Romeinse tijd. Messalina, geboren in een vooraanstaande Romeinse familie, leefde van ca. 17/20 tot 48 n.Chr. Ze was de derde vrouw – en achternicht – van keizer Claudius. Toen hij in het jaar 48 Rome had verlaten om de havens in Ostia te inspecteren, ‘trouwde’ Messalina echter ook met Gaius Silius. Al snel werd Claudius op de hoogte gesteld van het feest dat in Rome gaande was. Hij ging terug naar Rome, wat resulteerde in de dood van zowel Messalina als Gaius Silius en de meeste feestgangers.
Mede door het werk van Tacitus en Suetonius is Messalina de geschiedenis ingegaan als een meedogenloze en seksueel onverzadigbare intrigant. Daarmee is ze een van de meest belasterde en onderschatte vrouwelijke figuren uit de oude geschiedenis. Cargill-Martin kijkt verder dan de wellustige anekdotes. Zij ziet een vrouw die erin slaagt haar positie te verdedigen in de overwegend mannelijke wereld van de keizerlijke Romeinse politiek.
Fulvia
Fulvia van gerenommeerd historica Jane Draycott reconstrueert het leven van een van de beruchtste vrouwen uit het oude Rome. Ze was geen keizerin, geen koningin, geen heilige, maar wél een van de invloedrijkste vrouwen van haar tijd. Fulvia, geboren rond 80 v.Chr. in een prestigieuze familie, liet als een van de weinige Romeinse vrouwen het huiselijke leven achter zich. Ze wist via drie huwelijken, met onder wie Marcus Antonius, ongekende politieke en militaire macht te vergaren. Voor haar succes betaalde ze een hoge prijs. Haar huwelijken waren kortstondig, drie van haar kinderen kwamen gewelddadig om het leven, en ze werd constant belasterd door vijandige mannelijke tijdgenoten. Toch liet ze een spoor na dat niet werd uitgewist.
Over Fulvia is meer bekend dan over vrijwel alle andere vrouwen uit het oude Rome, juist omdat ze het doelwit was van zoveel smaad. Historica Jane Draycott onderscheidt feit van fictie, reconstrueert deskundig Fulvia’s leven en belicht zo de onbekende politieke rol van vrouwen in de Romeinse Republiek en het Romeinse Rijk.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Uitgeverij Omniboek!