Boekpresentatie door Jona Lendering (RMO)

30/11/2023 16:30 - 17:30

Activiteit: Presentatie

Op 30 november houdt Jona Lendering een boekpresentatie. Oudheidkunde is een wetenschap en in zijn nieuwe boek legt Jona Lendering, zelf oudheidkundige, uit waarom.

Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe technieken leiden bovendien tot nieuwe soorten inzicht. Nog mooier zijn de kruisbestuivingen, zoals wanneer de bio-archeologie de literatuurwetenschap verrijkt.

Hoewel de oudheidkundige disciplines zich vernieuwen, lees je daar weinig over. De wetenschappers leggen het wetenschappelijke aspect van deze wetenschappen zelden uit, terwijl door gebrek aan goede academische informatie journalisten zich moeten beperken tot triviaal nieuws. De eigenlijke ontwikkelingen blijven onderbelicht. Dat is jammer, want menigeen trekt zin en noodzaak van de geesteswetenschappen in twijfel. Een wetenschap die niet uitlegt waarom ze een wetenschap is, zal niet worden erkend als wetenschap.

Praktische informatie

  • datum: donderdag 30 november 2023
  • tijd: 16.30 – 17.30 uur (signeren en borrel tot 18.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (deze boekpresentatie wordt niet via livestream uitgezonden)
  • kosten: gratis (excl. museumentree)

Wilt je erbij zijn? Graag hier even aanmelden.

Over het boek

De fascinatie voor de verdwenen cultuur van de oude Romeinen, Grieken, Joden, Mesopotamiërs en Egyptenaren vormt een van de rode draden door de West-Europese cultuurgeschiedenis.

En het is een wetenschap: oudheidkunde. In dit boek legt Jona Lendering uit waarom. Nieuwe perspectieven en nieuwe data leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe technieken leiden bovendien tot nieuwe soorten inzicht. Nog mooier zijn de kruisbestuivingen, zoals wanneer de bioarcheologie de literatuurwetenschap verrijkt. Wie interesse voor de Oudheid ontwikkelt, krijgt daarover echter weinig uitleg. In Oudheidkunde is een wetenschap vult Lendering deze lacune. Ook breekt hij een lans voor betere uitleg van het wetenschappelijke van de oudheidkundige wetenschappen.

 

 

 

 

Over Jona Lendering

Jona Lendering is het bekendst van zijn dagelijkse Oudheidblog Mainzer Beobachter. Hij is tevens de auteur van diverse boeken, waaronder een recent tweeluik over onvoldoende samenwerkende wetenschappen: Bedrieglijk echt en Hannibal in de Alpen.