Boekpresentatie: Tirannenmoord – van Caesar tot Hitler

19/11/2021 15:00 - 16:00

Activiteit: Lezing

Classicus en schrijver Anton van Hooff houdt een lezing in het kader van zijn nieuwe boek Tirannenmoord – van Caesar tot Hitler.

De boekpresentatie zal plaats vinden op 19 november 2021, van 15.00 tot 16.00 in de Leemanszaal in het Rijksmuseum van Oudheden. De boekpresentatie is gratis te bezoeken. Wel is het verplicht om je vooraf aan te melden. Dat kan hier.

Over het boek

Na een stap terug in de Griekse geschiedenis doorloopt Anton van Hooff de eeuwen na Caesar op zoek naar de ‘zuivere’ tirannenmoord in de westerse geschiedenis. Wat maakt een tiran en wat maakt een moord
tirannenmoord? Hoe zou de wereld eruit hebben gezien als een aanslag op Hitler succesvol was geweest? Van Hooff behandelt concrete gevallen en aanslagen en wisselt deze af met beschouwingen van tijdsgenoten en hemzelf. Daarnaast bespreekt hij koningsmoorden en politieke moorden uit de moderne tijd. Dit doet de auteur in zijn bekende vlot geschreven proza. Met zijn kennis van zaken ontsluit hij een onderdeel van de geschiedenis dat al eeuwen stof doet opwerpen: is tirannicide moreel verwerpelijk en toch ideologisch te rechtvaardigen?

Over de auteur

Anton van Hooff (1943) was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij schrijft naast boeken ook voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis. Van hem verschenen eerder Het plakkaat van verlatinge en Klassieke liefde.

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere  nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Boekpresentatie: Tirannenmoord - van Caesar tot Hitler