Herdenking Kamp Amersfoort

19/04/2022 13:30 - 17:00

Activiteit: Lezing

Herdenking & Terug uit Nacht und Nebel

Op 19 april vindt vanaf 13:30 uur in Kamp Amersfoort de jaarlijkse herdenking plaats van de ruim 47.000 gevangenen die in Kamp Amersfoort zaten opgesloten. waarvan ruim 24.000 op transport zijn gesteld naar kampen elders in Europa. Deze herdenking is niet bij te wonen, maar wordt wel live uitgezonden via de website van Kamp Amersfoort.

Drie (achter)kleinkinderen van een kamp-gevangene vergezeld door de stadsdichter van Amersfoort, zullen tijdens de livestream het thema ‘transporten’ op een persoonlijke wijze in beeld brengen, waardoor de duizenden gevangenen die op transport werden gesteld vanuit Kamp Amersfoort een gezicht krijgen.

Ze volgen letterlijk het spoor van een gevangene om indringender te ervaren wat de betekenis is van het verliezen van je vrijheid en wat er kan gebeuren in tijden van rechteloosheid. Ze gaan met de trein ‘op transport’ naar het concentratiekamp waar deze gevangene naartoe is vervoerd.Frederik (24) en Eva Bakels (27) reizen per trein naar Natzweiler waar hun grootvader Floris Bakels gevangen heeft gezeten. Hij hield tijdens de drie jaar dat hij in dit kamp vast zat een dagboek bij, dat als basis heeft gediend voor zijn boek Nacht und Nebel.

 

Nacht und Nebel

Nacht und Nebel verscheen in 1977. Sindsdien is het 19 maal herdrukt en zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Het in 2020 verschenen boek Terug uit Nacht und Nebel is een geactualiseerde uitgave van dit indrukwekkende werk van Floris Bakels.

 

 

 

Herdenking Kamp Amersfoort