Lezing Geoffrey Parker: Charles V and me

11/05/2021 17:00 - 18:00

Activiteit: Lezing

De eminente historicus Geoffrey Parker spreekt bij de VNVNG over zijn nieuwste Habsburgersbiografie. Wat bracht hem tot zijn meer dan zeshonderd bladzijden tellende biografie van keizer Karel V?

Onlangs verscheen Geoffrey Parkers nieuwste Habsburgersbiografie in het Nederlands, Keizer Karel V: Landsheer van de Nederlanden, Habsburgs wereldheerser. Het boek – van meer dan zeshonderd pagina’s – is nu al een standaardwerk over de vorst in wiens rijk de zon nooit onderging. Parker komt op dinsdag 11 mei om 17.00 uur via Zoom spreken bij de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis. Zijn Engelstalige lezing is getiteld ‘Charles V and Me: From Documents to Digits’. Hierin zal Parker vertellen hoe hij er toe kwam om een biografie te schrijven van de keizer.
Wil je je aanmelden voor de lezing? Klik dan hier.
Praktische informatie


Datum: dinsdag 11 mei


Start: 17:00 uur


Locatie: Zoom


Kosten: gratis


Aanmelden: Via deze linkOver Geoffrey Parker

De Britse historicus Geoffrey Parker schreef boeken over de Nederlandse Opstand, Dertigjarige Oorlog en de militaire revolutie in de vroegmoderne tijd. Hij promoveerde aan Cambridge, doceerde aan Yale en is nu verbonden aan de Ohio State University. In 2014 kreeg hij de British Academy Medal voor zijn boek Global Crisis: War, Climate Change and Catastrophe in the Seventeenth Century. Parker ontving een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Over het boek

Keizer Karel V (1500-1558) was de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend. Vijfhonderd jaar geleden verordineerde hij dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren keizer typeerde zichzelf als keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen – de eerste daarvan al tijdens zijn leven –, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd. Een nieuw standaardwerk.

Wilt u het boek vast reserveren? Dat kan hier.