Lezing Jona Lendering ‘Bedrieglijk echt’

02/09/2021 13:45 - 14:30

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH, Utrecht


Activiteit: Lezing

In 2012 kondigde de Amerikaanse geleerde Karen King de vondst aan van een antieke papyrus die ze het ‘evangelie van de Vrouw van Jezus’ doopte. Het stond bijna meteen vast dat het een vervalsing was.

Het vreemde was dat, zelfs nadat was vastgesteld dat het om een vervalsing ging, King overtuigd bleef van de echtheid en ermee naar het lab stapte. Korte tijd later doken de zogenaamde Sapfo-papyri op. De herkomst was (en is) onbekend. Opnieuw schermden onderzoekers met laboratoriumonderzoek. Er werd gelogen en opnieuw was er de hoop van wetenschappers om iets toe te voegen dat aan het antieke databestand ontbreekt en dat we vreselijk graag zouden willen hebben: vrouwenstemmen.

De twee schandalen staan los van elkaar, maar er is wel iets aan de hand. Voor sommige onderzoekers is het verlangen een verleden te scheppen zoals we het nu graag willen, groter dan hun respect voor de gedragscodes. (tekst van Museum Catharijneconvent)

Over de spreker

Jona Lendering is historicus en auteur van onder andereĀ Bedrieglijk echt, over de wedloop tussen wetenschappers en de makers van valse papyri (2020).

Praktische informatie

Wanneer:

Donderdag 2 sept om 13.45 en om 15.00 uur

Waar:

Museum Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38

3512 PH Utrecht
Aanmelden via:

Catharijneconvent