Lezing Niek van der Oord Assen

29/10/2023 14:00

Activiteit: Lezing

Niek van der Oord houdt op 29 oktober een lezing over zijn pas verschenen boek: Alleen uit de oorlog. De lezing vindt plaats in de Boekhandel van der Velde, gelegen op de Kruisstraat in Assen en begint om 14.00.

Van der Oord vertelt over het boek en laat daarbij unieke foto’s en filmbeelden zien van de families Wolf, van Tijn en Boekbinder. Deze drie families staan centraal in Alleen uit de oorlog. 

De auteur vertelt over het boek en laat daarbij unieke foto’s en filmbeelden zien van de families Wolf, Van Tijn en Boekbinder. Die drie joodse families uit Assen staan centraal in ‘Alleen uit de oorlog’. Hoofdpersoon Leida Wolf-van Tijn vluchtte in 1942 naar het niet bezette deel van Frankrijk. Ze werd daar gevangen gezet en dook uiteindelijk onder bij een Nederlandse boer in de Jura. Van der Oord trad voor het boek in haar voetsporen en laat daar ook beelden van zien.

Het publiek kan vragen stellen. Na afloop signeert Niek van der Oord zijn boeken.

Over het boek

In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord de levensverhalen van Leida van Tijn en Ido Wolf.

Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwt Leida met haar jeugdliefde Salomon Boekbinder. Het jonge stel vlucht in 1942 naar Frankrijk en slaagt erin achter de demarcatielijn te komen. Desondanks worden Leida en Salomon opgepakt. Leida overleeft de oorlog. Ze vlucht in een verstandshuwelijk met Ido Wolf, de zoon van haar baas, die ook ‘alleen uit de oorlog’ is gekomen.