Lezing over Hannibal en Karthago door Jona Lendering

24/08/2022 20:00 - 22:00

Boekhandel Stumpel
Zuiderhoofdstraat 64
, Krommenie


Activiteit: Lezing

Oudhistoricus Jona Lendering geeft bij Boekhandel Stumpel in Krommenie een lezing over zijn recent verschenen boeken Hannibal in de Alpen. Een puzzel uit de oudheid en De vergeten oorlog. De strijd tussen Rome en Karthago.

De vergeten oorlog

In De vergeten oorlog behandelt Jona Lendering de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.). Bij het woord ‘Karthago’ denken we meestal aan Hannibal met zijn olifanten, ergens op een besneeuwde Alpenpas. Het is begrijpelijk dat die gebeurtenis alle aandacht trekt, maar het was slechts één korte operatie in één oorlog, terwijl de Romeinen en Karthagers ruim een eeuw hebben gestreden om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied. De Eerste Punische Oorlog was volgens de Griekse geschiedschrijver Polybios ‘de langste, intensiefste en grootste oorlog uit de geschiedenis’.

Hannibal in de Alpen

In het najaar van 218 v.Chr. trekt de Karthaagse veldheer Hannibal in vijftien dagen over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, waren hier nauwelijks op voorbereid en door deze operatie veranderde het verloop van de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.).

De vraag over welke pas het Karthaagse leger Italië binnenviel, houdt de gemoederen al twee eeuwen bezig. In Hannibal in de Alpen benut Jona Lendering het op zich onbeduidende vraagstuk om te tonen waar oudheidkundigen zich zoal mee bezighouden.

Praktische informatie

Docent: Jona Lendering
Aantal: 1 avond
Data: 24 augustus 2022
Locatie: Boekhandel Stumpel
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Kosten: Gratis