Marjolein van Pagee spreekt in De Balie

09/11/2023 20:00 - 21:00

Activiteit: Lezing

Op 9 november spreekt Marjolein van Pagee in De Balie in Amsterdam over haar nieuwe boek Bung Tomo. 

Hoe moeten we het geweld vlak na de Indonesische vrijheidsproclamatie interpreteren?

Hoe wordt er aandacht besteed aan deze chaotische en gewelddadige tijd, in Indonesië en in Nederland?

Naar aanleiding van het nieuwe boek van Marjolein van Pagee gaat ze samen met Ady Setyawan, Fitria Jelyta en Robin Raven in gesprek over Bung Tomo, de term ‘bersiap’, de plek die deze periode wel of niet in onze geschiedenis(sen) inneemt, en de manieren waarop de verschillende landen omgaan met het leed uit die tijd.

Historicus Marjolein van Pagee stelt in haar nieuwste boek dat er weinig bewijs is voor deze beschuldigingen. Van Pagee betoogt dat de anti-Indonesische propaganda van toen nog steeds doorwerkt, en dat het beeld van Bung Tomo in Nederland het gevolg is van een racistische lastercampagne.

Klik hier voor tickets en meer informatie

Over het boek

Bung Tomo is een vooraanstaand figuur in de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid en bekend om zijn rol in de slag om Surabaya in de tweede helft van 1945. In 2008 kreeg hij in Indonesië de officiële heldenstatus. In de Nederlandse herinnering echter, wordt hij vaak gezien als een van de grote aanjagers van ernstig geweld tegen Indische Nederlanders, Chinezen, Molukkers en andere, van collaboratie verdachte Indonesiërs.

Praktische informatie

  • Donderdag 9 november
  • 20.00
  • De Balie
  • Kleine-Gartmanplantsoen 10
    1017 RR Amsterdam

Klik hier voor tickets en meer informatie