Tweede officiële viering van de Nederlandse Onafhankelijkheid met Anton van Hooff

26/07/2019 14:30 - 17:30

Activiteit: Lezing

De Onafhankelijkheidsrede valt samen met de officiële viering van de Nederlandse onafhankelijkheid, georganiseerd door de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid. De gekozen datum heeft betrekking op de ondertekening in 1581 van het Plakkaat van Verlatinge, waarmee destijds de Staten-Generaal de Koning van Spanje als landheer ‘verlieten’. Dit document werd begin 2018 door het televisiekijkend publiek verkozen tot ‘het Pronkstuk van Nederland’. De Stichting Nederlandse onafhankelijkheid beval het Plakkaat vorig jaar aan als de Nederlandse Onafhankelijkheidsverklaring. Daarmee zou het wereldwijd ‘t oudste document in zijn soort zijn.

Bij de viering zal Amerika-deskundige en senior fellow van Clingendael Willem Post zijn licht laten schijnen over de invloed van onze jonge republiek op het ontstaan van de Amerikaanse federatie. Een hertaling van het Plakkaat van de hand van Dr. Anton van Hooff, wordt uitgereikt aan een delegatie van leraren en scholieren in het voortgezet onderwijs. Waarmee ook deze zesentwintigste juli, al met al, een mooie dag belooft te worden.

Programma

14.30 uur Inloop met koffie 15.00 uur Welkom door Luigi van Leeuwen, voorzitter van de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid
15.10 uur Inleiding Willem Post over de invloed van de jonge republiek op de jonge federatie in Amerika. Het slot gaat over de wijze waarop het US onderwijs met de Declaration of Independence omgaat.
15.35 uur Uitreiking Onderwijs hertaling van het Plakkaat van Verlatinghe door Anton van Hooff aan delegatie van docenten en scholieren uit het middelbaar onderwijs. Korte reactie scholier.
15.45 uur Pauze
16.00 uur Onafhankelijkheidsrede Jan Terlouw
16.20 uur Muzikale afronding Mylou Mazali
16.25 uur Dankwoord voorzitter Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid
16.30 uur Borrel in Antichambre
17.30 uur Einde programma

Praktische informatie

Datum: 26 juli 2019
Locatie: In de Eerste Kamer der Staten Generaal te Den Haag
Aanmelden: Stuur een e-mail naar Info@nederlandseonafhankelijkheid.nl
Kosten: €35,-