Over Daan Nijssen
Daan Nijssen (1989) studeerde Oudheidstudies aan de VU, waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van het Oude Nabije Oosten. Na zijn studie publiceerde hij onder meer in ‘Ancient History Magazine’ en op Sargasso.nl.
Boeken
Alle wegen leiden naar Babel
In Alle wegen leiden naar Babel beschrijft Daan Nijssen de voorgeschiedenis van de Zijderoute. Want de Zijderoute ontstond niet vanuit het niets. In het Midden-Oosten waren al duizenden jaren complexe handelsnetwerken aanwezig waarvan Babel, in het oude Mesopotamië, het kloppende hart was. Hier ontstond een niet-aflatende vraag naar luxegoederen, die de drijvende kracht vormde achter de opkomst en ondergang van wereldrijken, en de beschavingen van Mesopotamië, Egypte, India, China en Rome voorgoed met elkaar verbond.
Daan Nijssen debuteerde zeer succesvol met Het wereldrijk van het Tweestromenland. In zijn tweede boek, Alle wegen leiden naar Babel, toont hij aan hoe duizenden jaren vóór de Zijderoute goederen, technologie, kennis, kunst en religie de weg tussen oost en west al hadden gevonden.
Het wereldrijk van het Tweestromenland
In Het wereldrijk van het Tweestromenland beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland. In 612 v.Chr. brachten de Babyloniërs en de Meden deze grootmacht ten val en kwam onder illustere koningen als Nebukadnessar en Nabonidus het Babylonische Rijk tot bloei. Maar ook deze grootmacht moest in 539 v.Chr. pas op de plaats maken voor het Perzische Rijk, onder de legendarische koning Cyrus de Grote. Het Perzische Rijk breidde zich in rap tempo uit en raakte onder Xerxes slaags met de Grieken, precies 2500 jaar geleden. In Het wereldrijk van het Tweestromenland, dat veel kaarten en afbeeldingen bevat, biedt Daan Nijssen een overzicht van de wereldrijken in het gebied tussen Eufraat en Tigris in het eerste millennium v.Chr.
Controverses
De oudheid is vanaf de renaissance voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld door politici die klassieke voorbeelden aanhalen in hun betoog. In Controverses, het themaboekje dat ter gelegenheid van de Week van de Klassieken wordt gepubliceerd, onderzoeken Anton van Hooff, Tom Buijtendorp en Daan Nijssen hoe dat vandaag de dag gebeurt. Een voorbeeld hiervan is hoe moderne Iraniërs refereren aan Cyrus de Grote en Darius I. Het gaat niet over academische debatten, of over de vraag of de receptie ‘juist’ is (al kan dat een belangrijke vraag zijn), maar over hoe het beeld van de oudheid wordt gebruikt, of erger nog: misbruikt.
De media
“Nijssen heeft met Het wereldrijk van het Tweestromenland een populair-wetenschappelijk boek geschreven van internationale allure.” **** – NRC
“Dit is een populair-wetenschappelijk boek van internationale allure.”
– Bart Funnekotter in VPRO's OVT over Het wereldrijk van het Tweestromenland
“Het mooie aan Het wereldrijk van het Tweestromenland van Daan Nijssen is dat hij uitgebreid citeert uit de originele bronnen van deze volkeren. Dat brengt hun geschiedenis heel dichtbij.” - De Volkskrant
“In het vlot geschreven Alle wegen leiden naar Babel onthult Daan Nijssen in alle geuren en kleuren een wereld van lang geleden die meer op de onze lijkt dan je zou verwachten.” - **** in het NRC.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!