Dick Harrison

"Onderzoek stopt nooit" - Dick Harrison

De zwarte dood

Dick Harrison

Dick Harrison is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund, Zweden. Hij schrijft artikelen, blogs, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis.

Onlangs verscheen De Zwarte Dood. Eerder verschenen De geschiedenis van de slavernij, De Dertigjarige Oorlog en De volksverhuizingen


Boeken

De Zwarte Dood

De pandemie van de pest

Corona komt qua slachtoffers niet in de buurt van de grootste pandemie in Europa: de Zwarte Dood in 1347-1352. Wel kwam de pest net als Covid-19 via Italië aan in West-Europa. Professor Harrison pakt de geschiedenis zoals gebruikelijk pan-Europees aan. Hij vertelt niet alleen hoe de pest zich verspreidde van de Middellandse zee naar Scandinavië, maar ook hoe de gewone mensen in de veertiende eeuw zich lieten behandelen, in quarantaine gingen en de epidemie trachten te bezweren. Verschillende varianten van de pest hadden een verwoestend effect op de Europese bevolking en ontwrichtte de maatschappij, waardoor het huidige België zwaarder werd getroffen dan Nederland.

Bestel hier het boek of het e-book


De volksverhuizingen

De geschiedenis van West-Europa, 375-800

De volksverhuizingen van Dick Harrison geeft ons een rijk beeld van West-Europa in de vroege middeleeuwen. Toen de Pax Romana in stukken brak verspreidden woeste hordes Germanen en Hunnen zich over heel Europa op zoek naar graan en goud. Dick Harrison nuanceert het beeld van die barbaarse plunderpartijen en werpt licht op de waarheid achter de mythe van chaos en verwoestingen.

Bestel hier het boek of het e-book


De Dertigjarige Oorlog

De allereerste wereldoorlog 1618-1648

De Dertigjarige Oorlog, die 400 jaar geleden begon, wordt meestal beschreven vanuit een nationaal standpunt. Maar het was in feite de allereerste wereldoorlog, die bijna 12 miljoen slachtoffers maakte. Wat begon als een godsdienstoorlog in een uithoek van Europa mondde uit in een allesverwoestende strijd om de macht. Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden was de strijd de voortzetting van de Tachtigjarige Oorlog. Net als andere protestantse staten sloot ze zich aan bij het katholieke Frankrijk. De invasies uit het noorden en zuiden leidden tot het economische verval van Vlaanderen. Dit is het eerste Nederlandstalige boek over dit thema vanuit Europees perspectief.

Bestel hier het boek of het e-book


De geschiedenis van de slavernij

Van Mesopotamië tot moderne mensenhandel

In De geschiedenis van de slavernij geeft Dick Harrison een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname.

Bestel hier het boek of het e-book


Nieuw

De zwarte dood

Beschikbaar in de boekhandel

  • Uitgebreide en heldere overzichten
  • Primaire bronnen staan centraal
  • Europa's grootste catastrofe ooit

Bestellen

De geschiedenis van de slavernij

De Dertigjarige Oorlog

De volksverhuizingen

De Zwarte Dood