Kees Nieuwenhuijsen

Over Kees Nieuwenhuijsen

Kees Nieuwenhuijsen (1954) is gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis. Hij publiceerde meerdere boeken bij Uitgeverij Omniboek, waaronder de biografie Robrecht de Fries en Holland in het jaar 1000. Zijn meest recente titel is Moord ende doodslag.


Boeken

Moord ende doodslag

Moord ende doodslag van Kees Nieuwenhuijsen gaat over geruchtmakende zaken in de Middeleeuwen, en de geschiedvervalsing die daarop soms volgde. De middeleeuwse kronieken staan vol met fantastische beschrijvingen over hoe koningen, bisschoppen en graven aan hun eind kwamen. Veelal stierven ze een gewelddadige dood door toedoen van iemand anders. Maar wat is feit en wat is fictie?

In Moord ende doodslag reconstrueert auteur Kees Nieuwenhuijsen bijna veertig zaken uit de middeleeuwse geschiedenis van Nederland. Hij gaat terug naar de originele geschriften, en vergelijkt deze met latere verslaggeving, historische feiten en andere bronnen. Hij beoordeelt of er sprake is van geschiedvervalsing, en of die vervalsing bewust is gefabriceerd om politieke of religieuze redenen of is ontstaan doordat kroniekschrijvers hun fantasie de vrije loop lieten. Ook belicht hij hoe de begrippen ‘moord’ en ‘doodslag’ in de Middeleeuwen een andere lading hadden dan nu.

Holland in het jaar 1000

De Vikingaanvallen en de kruistochten zijn beide historische perioden die tot de verbeelding spreken. De geringe aandacht voor de tussenliggende tiende en elfde eeuw ligt niet aan het ontbreken van opwindende gebeurtenissen, bewijst Kees Niewenhuijsen met Holland in het jaar 1000. De graven van Holland speelden mee in het telkens wisselende West-Europese krachtenveld.

Holland in het jaar 1000 begint met de moord op de laatste Noormannen-leider, Godfried de Deen. Na diens dood grijpt Gerult zijn vazal Gerulf. De opvolgers van Gerulf breidden hun graafschap steeds verder uit. Een van die nazaten, graaf Dirk III, versloeg in 1018 bij Vlaardingen het veel grotere leger van de Duitse keizer Hendrik II en legde daarmee de grondslag voor het latere graafschap Holland.

Heel de elfde eeuw was een turbulente periode in het gebied. Er vonden verschillende opstanden, strafexpedities en moordaanslagen plaats. Onder de slachtoffers bevonden zich de Hollandse graven Dirk IV en Floris I. Kees Nieuwenhuijsen (Vlaardingen, 1954) vertelt de geschiedenis van West-Frisia (het latere graafschap Holland) in de tiende en de elfde eeuw. Hij doet dat op basis van tal van annalen, kronieken en oorkonden.

Holland in het jaar 1000 is geïllustreerd met afbeeldingen van manuscripten, landkaarten, genealogische overzichten en archeologische vondsten.

Robrecht de Fries

Graaf Robrecht de Fries (r. 1071-1093) behoeft in Vlaanderen geen toelichting. Maar hoewel hij een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het graafschap Holland, weten nog maar weinig Nederlanders wie hij was. Hij dankte zijn bijnaam De

Fries (‘De Hollander’, zouden we nu zeggen) aan zijn huwelijk met de weduwe van graaf Floris I van Holland. Robrecht nam zijn bruid mee naar Vlaanderen en plaatste haar zoon Dirk V in Holland op de troon. Dirk werd door de bisschop van Utrecht verdreven, maar Robrecht wreekte die daad, waarna Dirk zijn rechtmatige plaats weer kon innemen en diens nakomelingen nog meer dan twee eeuwen lang over het graafschap heersten. In deze toegankelijke biografie schetst Kees Nieuwenhuijsen een zo compleet mogelijk beeld van Robrecht en de tijd waarin hij leefde.

De slag bij Vlaardingen 1018

Graaf Dirk III van West-Frisia hief zonder toestemming van zijn leenheer tol op de Merwede. Keizer Hendrik II gebood hem daarmee te stoppen, maar daar piekerde Dirk III niet over. Daarop stuurde de keizer zijn leger naar Vlaardingen, aangevoerd door hertog Godfried, met hulptroepen uit Luik, Kamerijk en Utrecht. Dirk III overwon het veel sterkere keizerlijke leger in de Slag bij Vlaardingen, en zo werd deze Hollandse graaf een edelman om rekening mee te houden. Een uniek boek over de omstandigheden en de impact van de belangrijkste slag in West-Frisia, het latere graafschap Holland.

De Slag bij Vlaardingen, 1018 staat onder redactie van Kees Nieuwenhuijsen en bevat bijdragen van Tim de Ridder, stadsarcheoloog van Vlaardingen; Jeroen ter Brugge, curator van het Maritiem Museum Rotterdam; stadsarchivaris van Vlaardingen Harm-Jan Luth; de middeleeuwse kookkunstenaressen Margreet Formanoy en Patricia Verbree; illustrator en historicus Henk ’t Jong en specialist vroege middeleeuwen Luit van der Tuuk.


De media

‘Het boek biedt een verrassend inzicht in het leven en de tijd van deze, ten onrechte, minder bekende edelman.’
- National Geographic Historia over Robrecht de Fries


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!