Op deze dag in 1471: De slag bij Barnet

Vandaag is het 14 april en precies 551 jaar geleden dat de legers van de huizen York en Lancaster tegenover elkaar stonden, op tien mijl van de stad Barnet. De twee families bevochten elkaar de Engelse troon in wat we de nu de bloedige Rozenoorlogen noemen. Om vier uur op die mistige Eerste Paasdag, hief de verdreven koning Edward IV van het huis York zijn banieren. Hij liet zijn trompetters blazen en gaf zijn mannen het bevel voor de aanval, recht tegen de artillerie van de vijand in. Tegenover hem stond Richard, de graaf van Warwick, namens het huis Lancaster. Warwick was ooit Edwards trouwste vriend, de man die hem de koningskroon had bezorgd. Hun haat ten opzichte van elkaar overheerste het slagveld.

Door de mist werd het een man-tegen-man gevecht. Duizenden stierven of raakten zwaargewond. Vier uur later was de strijd voorbij. Warwick en zijn broer werden gedood. Het huis York had een belangrijke overwinning geboekt. Hoe verder met de Rozenoorlogen ging is te lezen in Dan Jones zijn magistrale boek gevecht om de troon.

Meer lezen over de voorgangers van de huizen York en Lancaster? Dat was het tijdperk van het huis Plantagenet, de ridders, de Zwarte Dood, de Tempeliers, de Magna Carta en de Honderdjarige Oorlog. Lees dat in het geweldige boek van Dan Jones Vorsten van Albion.

Gevecht om de troon

In de vijftiende eeuw streden drie families om de Engelse troon: de families Lancaster, York en Tudor. De strijd tussen de huizen Lancaster en York is de geschiedenis ingegaan als de Rozenoorlogen (1455-1485). Die eindigden toen Hendrik Tudor de macht greep en zich liet kronen als Hendrik VII. De Tudors kwamen aan de macht, ten koste van het huis York.

De vijftiende-eeuwse burgeroorlogen waren de langste en bloedigste uit de Engelse geschiedenis. In relatief korte tijd ging de kroon maar liefst vijf maal over in andere handen. Dan Jones vertelt deze interessante geschiedenis op meeslepende wijze. Gevecht om de troon is het zelfstandig te lezen vervolg op Jones’ Vorsten van Albion.

https://www.boekenwereld.com/dan-jones-gevecht-om-de-troon-9789401917667

 

Vorsten van Albion

Vorsten van Albion van Dan Jones is een kroniek van acht generaties van de beste en slechtste koningen en koninginnen die Engeland ooit heeft gekend. Ze maakten deel uit van het huis Plantagenet, en hun geschiedenis is die van Engeland en Groot-Brittanni√ę. Deze eerste koninklijke dynastie van Engeland heerste ruim driehonderd jaar over Albion, van 1154 tot 1485. De van oorsprong uit Anjou afkomstige vorsten zorgden ervoor dat Engeland uit de middeleeuwen tevoorschijn kwam als een zeer georganiseerd rijk, dat heerste van Schotland tot Jeruzalem.

https://www.boekenwereld.com/dan-jones-vorsten-van-albion-9789401917025

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!