15 maart (44 v. Chr.): De moord op Julius Caesar

Op 15 maart van het jaar 44 voor Christus wordt Julius Caesar vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw. Een paar maanden daarvoor was Caesar benoemd tot dictator perpetuus, dictator voor het leven. Op deze dag staan wij stil bij de grote impact die Julius Caesar maakte en wat hij voor de geschiedenis heeft betekend. Ben jij geïnteresseerd in verhalen over Julius Caesar? Wij zetten er een aantal op een rijtje.

Caesar in de Lage Landen

Tom Buijtendorp geeft in Caesar in de Lage Landen duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen. Eerder verscheen van Tom Buijtendorp zijn succesvolle debuut Het Jaar 117.

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

 

Brutus

Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar. Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was Brutus fout om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Kathryn Tempest dook in het bronnenmateriaal uit Brutus’ tijd en brengt met haar briljante biografie Brutus de imposante man tot leven.

https://www.boekenwereld.com/kathryn-tempest-brutus-9789401915069

 

De twaalf Caesars

Matthew Dennison schreef De twaalf caesars in navolging van de beroemde Gaius Suetonius Tranquillus, die in het begin van de tweede eeuw de levens van twaalf keizers beschreef. Hij begon zijn twee eeuwen geschiedschrijving met Julius Caesar (geboren 100 v.Chr.) en eindigde met Domitianus (overleden 96 n.Chr.). Suetonius smakelijke anekdotes en pikante details maakten het boek in de middeleeuwen bijzonder populair. Dennison doet Suetonius werk nog eens dunnetjes over en verrijkt zijn hommage aan diens beroemde portretten – in het Nederlands telkens verschenen onder de titel Keizers van Rome – met andere bronnen uit het verleden en inzichten uit het heden.

https://www.boekenwereld.com/matthew-dennison-de-twaalf-caesars-9789401902113

 

Tirannenmoord

De oude Grieken debatteerden al over de vraag: mogen burgers een tiran vermoorden om de democratie te redden? In zijn boek Tirannenmoord stelt Anton van Hooff dat de moordenaars van Julius Caesar in ieder geval doordrongen waren van de gedachte dat tirannenmoord hun plicht was. In dit boek verkent Van Hooff aanslagen en tirannen door de eeuwen heen. Hij begint in de oudheid en vervolgt met Karel I, Lodewijk XVI en de tsaren Alexander II en Nicolaas II. Ook wijdt hij een hoofdstuk aan de 42 aanslagen op Adolf Hitler. En passant bespreekt hij politieke moorden uit de moderne tijd: van Raspoetin tot Pim Fortuyn. Van Hooff is op zijn best als amusante gids in deze bloederige wereldgeschiedenis.

https://www.boekenwereld.com/anton-van-hooff-tirannenmoord-9789401917902

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!