20 jaar Veteranendag

Op 29 juni 2024 vindt de 20e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Deze dag wordt jaarlijks gevierd in Den Haag, op het Malieveld en in het centrum. Veteranendag staat in het teken van erkenning en waardering en is een eerbetoon aan alle Nederlandse Veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

 

Bent u geïnteresseerd in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis? Bekijk dan onderstaande boeken.

 

Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog
Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog
biedt een compleet overzicht van alle hoofdrolspelers uit de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, Jozef Stalin, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Anne Frank en Kurt Waldheim zijn bekende namen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan Nederlandse en Belgische verzetshelden zoals Frits de Zwerver, Johannes Post, Louis van Brussel en Marcel Louette. Eerder verschenen in de Wie is wie-serie al delen over de Bijbel, de klassieke oudheid en de mythologie.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De landwacht
De Nederlandse Landwacht was een nationaalsocialistische, paramilitaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter als een soort hulppolitie functioneerde. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de rol van de Landwacht tijdens de bezetting. Paul van de Water brengt daar verandering in. Hij beschrijft de rol en de betekenis van de van 1943 tot 1945 actieve organisatie.

Hoewel de Landwacht bestond uit leden van de NSB stond na Dolle Dinsdag in september 1944 niet Mussert, de leider van de NSB, maar SS-politiechef Rauter aan het hoofd van de organisatie, met martelingen en executies tot gevolg. Aan de hand van dossiers en getuigenissen worden de wandaden van de landwachters gereconstrueerd.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Alleen uit de oorlog
In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord de levensverhalen van Leida van Tijn en Ido Wolf.

Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwt Leida met haar jeugdliefde Salomon Boekbinder. Het jonge stel vlucht in 1942 naar Frankrijk en slaagt erin achter de demarcatielijn te komen. Desondanks worden Leida en Salomon opgepakt. Leida overleeft de oorlog. Ze vlucht in een verstandshuwelijk met Ido Wolf, de zoon van haar baas, die ook ‘alleen uit de oorlog’ is gekomen.

In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord hun levensverhaal, waaruit blijkt hoe diep de sporen zijn die de Holocaust nalaat in de levens van de betrokkenen, maar ook in dat van volgende generaties. Van der Oord baseert zich op interviews met nabestaanden, brieven en andere bronnen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De vermeende verzetsman
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden.

Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.

In De vermeende verzetsman reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!