27 januari 1945: de bevrijding van Auschwitz

De bevrijding van Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd uit de handen van de nazi’s door het Rode Leger. Vlak daarvoor had de SS de opdracht gegeven om het concentratiekamp te ontruimen: zo’n 58.000 gevangenen moesten marcheren naar het westen. Velen overleefden deze zogeheten dodenmars niet. Ongeveer 7500 mensen bleven achter in het concentratiekamp. In totaal zijn er 1,3 miljoen mensen gedeporteerd naar het concentratiekamp, waarvan ongeveer 1,1 miljoen mensen slachtoffer werden van de nazi’s.

Bent u geïnteresseerd in waargebeurde verhalen over Auschwitz? Lees dan onderstaande boeken.

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Een minutieuze beschrijving van de verschrikkingen. In de morgen van 7 april 1944 klinkt alarm door vernietigingskamp Auschwitz. Het eerste teken dat twee gevangenen ontsnapt zijn. Samen met kampgenoot Alfred Wetzler slaagt Vrba erin als een van de vijf joodse gevangenen te ontsnappen. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter…

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

De apotheker van Mengele

Patricia Posner beschrijft in De apotheker van Mengele het waargebeurde verhaal van Victor Capesius. Deze vriendelijke artsenbezoeker van farmaceutisch bedrijf Bayer ging in 1943 bij de SS en beheerde in Auschwitz het dodelijke gas Zyklon B. Hij leverde medicijnen voor de experimenten van gruwelarts Josef Mengele. Het is ook het verhaal van nazi-jager Frits Bauer, die de apotheker voor het gerecht wist te krijgen. En ten slotte is dit het huiveringwekkende verhaal over Bayer/IG Farben, dat door collaboratie met de nazi’s en dwangarbeid miljarden verdiende aan de Holocaust. Een onbekend hoofdstuk de Tweede Wereldoorlog, grondig onderzocht.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

De celliste van Auschwitz

Zelfs op de zwartste plek op aarde werd schoonheid gevierd: Anita Lasker-Wallfisch was De celliste van Auschwitz.
Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

Doodgewone mannen

In de vroege ochtend van 13 juli 1942 trekt een reserve politiebataljon van de Ordnungspolizei het Poolse dorpje Józefów binnen. Deze Duitsers waren tot voor kort heel gewone mannen uit de omgeving van Hamburg. Maar als de nacht valt, zijn vrijwel alle 1800 Joden uit het dorpje vermoord. Zestien maanden lang werkt het bataljon mee aan de deportatie en executie van Poolse Joden. Hoe kan het dat doodgewone mannen hiertoe in staat bleken? Brownings unieke onderzoek verschaft een tijdloos antwoord op die vraag.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

Geheimen van het Derde rijk

Schokkende onthullingen over nazikopstukken in De geheimen van het Derde Rijk. Dit boek beschrijft het finale demasqué van de nazioorlogsmisdadigers. Dat het schurken en misdadigers waren, weet iedereen wel. Maar Guido Knopp onthult de laatste raadsels over de top van de nazipartij. Hoe Hitler de belasting ontdook en zijn nichtje tot zelfmoord dreef, waarom heksen en magiërs Himmler obsedeerden en zijn daden beheersten, waarom Erwin Rommel een legende moest worden in de Wehrmacht en hoe Albert Speer verborgen naz-kunstschatten tot diep in de jaren tachtig wist te verhandelen. Guido Knopp onthult in ‘De geheimen van het Derde Rijk’ feiten en foto’s die destijds onbekend waren.

Bestel het e-book


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!