7 geschiedenisboeken voor Sinterklaas

Dit jaar vieren we Sinterklaas anders dan anders. Ondanks dat komt Sinterklaas op veel plekken in het land gewoon langs.

Speciaal voor deze jaarlijkse feestdag hebben wij 7 geschiedenisboeken voor Sinterklaas geselecteerd. Kom meer te weten over de scheiding tussen kerk en staat met De Franse revolutie en het christendom of lees samen met je (klein)kind uit het spannende én toepasselijke Verraad met Sinterklaas.

Welk boek zet jij op je verlanglijstje?

 

 1. Vergeten volkeren

Philip Matyszak

In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid.

Wanneer het over ‘de oudheid’ gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat.

Vergeten volkeren is volledig in kleur uitgevoerd, met prachtig beeldmateriaal en vijftig speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten.

‘Gelukkig is er nu Vergeten volkeren van Philip Matyszak. Met dit rijk geïllustreerde boek heeft hij een prachtig monument opgericht voor Euraziatische volkeren die in de nevelen der tijd verdwenen zijn. Vier sterren **** ‘

NRC Handelsblad

 

 

2. De Franse revolutie en het christendom

Pierre Trouillez

In De Franse Revolutie en het christendom gaat Pierre Trouillez in op de botsing tussen de revolutionairen en het christendom, of meer specifiek: de rooms-katholieke kerk.

De Franse Revolutie was van grote betekenis voor Frankrijk, maar ook daarbuiten. Het atheïsme van de nieuwe Franse overheid verspreidde zich na de bezetting van de Lage Landen in de achttiende eeuw door wat nu België en Nederland is. In 2020 is het 225 jaar geleden dat de Lage Landen bezet waren. De Franse Revolutie en het christendom van Pierre Trouillez is een boeiend geschreven mentaliteitsgeschiedenis over wat leidde tot de scheiding van kerk en staat.

 

 

Of bestel het e-book

3. Broederstrijd in Korea

Sheila Miyoshi Jager

Sheila Miyoshi Jager beschrijft in Broederstrijd in Korea de geschiedenis van het oneindige conflict op het schiereiland Korea: van de Tweede Wereldoorlog tot de ontmoeting van de Koreaanse leiders met Donald Trump in 2019.

Zeventig jaar na dato is de Koreaanse Oorlog nog steeds niet ten einde. Historica en hoogleraar Sheila Miyoshi Jager schrijft de allesomvattende geschiedenis van deze oorlog, die nog altijd het risico van een Derde Wereldoorlog in zich draagt. Op basis van recent vrijgegeven diplomatieke bronnen uit China, Zuid-Korea en de voormalige Sovjet-Unie analyseert Jager de militaire strategie van de oorlog op het allerhoogste niveau. Ze laat zien hoe het conflict tussen de twee Korea’s nog altijd voortduurt. Broederstrijd in Korea van Sheila Miyoshi Jager bevat 95 afbeeldingen en 16 kaarten.

‘Dit boek biedt een elegante, evenwichtige en bijzonder innovatieve geschiedenis van de Koreaanse Oorlog. ‘

The New York Times

 

 

Of bestel het e-book

4. Verraad met Sinterklaas 

Bies van Ede

Verraad met Sinterklaas van Bies van Ede is een spannende verzetsroman voor jong en oud.

Het is 1944, de Hongerwinter. Drie jongens treffen elkaar in een volkstuintjescomplex op zoek naar iets eetbaars. De broer van Ad is communist en is opgepakt tijdens de Sinterklaasrazzia op 6 december. Bram komt uit een Jehova-gezin. Zijn broer Dirk is ook op transport gezet. Het lijkt of de Duitsers wisten waar ze de jongens konden vinden. Zijn ze verraden? Dorus’ oom is NSB’er en zijn broer vecht aan het Oostfront. De andere twee jongens vertrouwen hem niet. Dan duikt Dirk ineens op. De jongens moeten Dorus wel vertrouwen om Dirk te kunnen helpen. Maar daardoor lopen ze zelf gevaar…

 

 

Of bestel het e-book

5. De oudste stad van Holland

Henk ’t Jong

In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht.

Na de ontginningen in het begin van de elfde eeuw en de stormvloeden in de twaalfde eeuw ontwikkelde de nederzetting zich tot een handelsplaats. De Hollandse graven kenden stadsrechten toe in ruil voor tweederde van de geïnde boeten en een vast bedrag per jaar. Vanaf 1220 kon Dordrecht haar eigen wetten maken en kreeg het speciale voorrechten. Daardoor groeide de bevolking en werd het de grootste stad van Holland. Dordrecht viert in 2020 dat zij 800 jaar stadsrechten bezit, een mooi moment om terug te kijken. In De oudste stad van Holland laat Henk ’t Jong zien hoe de stad zich ontwikkelde van kleine handelsplaats tot de grootste stad van Holland.

 

 

Of bestel het e-book

6. Wereld in vlammen

Dan Jones & Marina Amaral

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s.

Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.

‘Door de keuzes van de onderwerpen zouden de boeken ook al zonder foto’s, of met foto’s in het oorspronkelijke zwart-wit waarde hebben gehad. Maar het is de kleur die het meest in het oog springt.’

NRC Handelsblad

7. Keizer Karel V

Geoffrey Parker

Geoffrey Parker beschrijft in Keizer karel V de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend.

Vijfhonderd jaar geleden verordineerde keizer Karel (1500-1558) dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren Karel was keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen – de eerste daarvan al tijdens zijn leven –, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd. Keizer Karel V van Geoffrey Parker is een prachtig uitgevoerd boek met meer dan tweehonderd afbeeldingen in kleur.

‘Parker (1943) is een gelauwerde historicus wiens specialiteit in de zestiende en zeventiende eeuw ligt. (…) De decennia dat Parker zich inliet met Spaanse archieven betalen zich nu uit. Hij kon putten uit in het Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Latijn geschreven bronnen: uit brieven, proclamaties, verzoekschriften, lijvige rapporten van ambassadeurs en uit vrijwel onleesbare kattebelletjes.’

NRC Handelsblad

 

 

Of bestel het e-book

 

Wil jij regelmatig op de hoogte gehouden worden van nieuwe uitgaven, de auteurs en (win-)acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!