Op 6 juni 2024 is het precies 80 jaar geleden dat de geallieerde troepen op de stranden van Normandië een poging deden tot de bevrijding van Europa van nazi-Duitsland. D-Day (Decision Day) was het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het was een operatie waarbij Amerikaanse, Britse, Canadese en andere geallieerde troepen betrokken waren. D-Day zorgde ervoor dat de bevrijding van West-Europa in zicht kwam en was dan ook het begin van de uiteindelijke overwinning van de geallieerden in 1945.
Vandaag herdenken we de mensen die hebben gevochten en hun leven hebben gegeven op die historische dag.
Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan de volgende boeken.
De 30e divisie
In De 30e divisie vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, tien dagen later stonden ze in Nederland. Na twee maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn. Het unieke boek bevat veel interviews, debriefings en dagboekfragmenten.
Bestel hier het boek of het e-book.
Zijn strijd
Roger Moorehouse beschrijft in Zijn strijd een bewogen en vormende periode in het leven van Adolf Hitler: zijn gevangenschap in de Landsberg-gevangenis. Deze periode bleek de opmaat tot een van de grootste verschrikkingen uit de geschiedenis.
Toen Hitler na zijn mislukte staatsgreep, de Bierkellerputsch op 8 en 9 november 1923, in de Landsberg-gevangenis terechtkwam, werd verwacht dat hij weer in de obscuriteit zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. Tijdens zijn rechtszaak werd het de terneergeslagen Hitler duidelijk dat hij de publiciteit kon gebruiken om aanhang te verwerven, wat resulteerde in een nieuwe vastberadenheid. In het jaar dat Hitler in Landsberg doorbracht, werkte hij het nazigedachtegoed verder uit. Hij ontving vrienden en bewonderaars, behield de controle over zijn partijgenoten en dicteerde zijn manifest ‘Mein Kampf’ (‘Mijn strijd’) aan vertrouweling Rudolf Hess.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!