80 jaar Operatie Market Garden

80 jaar geleden, op 17 september 1944, startte Operatie Market Garden. De operatie vond plaats van 17 tot en met 25 september 1944, en was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. De operatie hoopte zo snel mogelijk in het hart van Nazi-Duitsland te komen, om zo de Duitse troepen in West-Nederland te isoleren en de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen.

De operatie valt te verdelen in twee delen. Operatie Market ging over de luchtlandingsoperatie waarbij ze de belangrijke bruggen via parachutisten in handen moesten nemen. Operatie Garden ging over de opmars van de grondtroepen en deze grondtroepen zouden dan over de bevrijde bruggen verder het land in kunnen trekken. De brug bij Arnhem werd uiteindelijk niet door de geallieerden in handen genomen, en dit zorgde ervoor dat Operatie Market Garden niet geheel geslaagd was.

 

Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan de onderstaande boeken.

 

De landwacht
De Nederlandse Landwacht was een nationaalsocialistische, paramilitaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter als een soort hulppolitie functioneerde. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de rol van de Landwacht tijdens de bezetting. Paul van de Water brengt daar verandering in. Hij beschrijft de rol en de betekenis van de van 1943 tot 1945 actieve organisatie.

Hoewel de Landwacht bestond uit leden van de NSB stond na Dolle Dinsdag in september 1944 niet Mussert, de leider van de NSB, maar SS-politiechef Rauter aan het hoofd van de organisatie, met martelingen en executies tot gevolg. Aan de hand van dossiers en getuigenissen worden de wandaden van de landwachters gereconstrueerd.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De vermeende verzetsman
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden.

Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.

In De vermeende verzetsman reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De 30e divisie
In De 30e divisie vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, tien dagen later stonden ze in Nederland. Na twee maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn. Het unieke boek bevat veel interviews, debriefings en dagboekfragmenten.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!