Henk ’t Jong Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lid in de orde van Oranje-Nassau

Henk ’t Jong, auteur van De dageraad van Holland, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn werk als middeleeuwen-promotor! We willen Henk ’t Jong graag feliciteren.

Hij is medeoprichter van middeleeuws genootschap Die Landen van Herwaerts Over (1990-2019) en binnen dat kader in 1999 oprichter van de historische burgerlijke stadsmilitie De Wapentuers van Dordrecht. Hij was adviseur en coördinator middeleeuwen van themapark Archeon te Alphen aan den Rijn (1992-2006).  Daarnaast startte hij met zijn vrouw Historisch Adviesbureau tScapreel (1996-nu) om mensen de middeleeuwen te laten ervaren.

Henk ’t Jong  is heraldicus en historicus, gespecialiseerd in middeleeuwse nederzettingsgeschiedenis. Hij studeerde naast zijn beroep als historisch adviseur in Leiden (2003-2009). Voor die tijd was hij onder andere grafisch ontwerper, striptekenaar, heraldisch ontwerper en archiefmedewerker/automatiseerder. Op zijn blog https://apudthuredrech.nl schrijft hij sinds 2016 over de vroege geschiedenis van Dordrecht en omstreken.

De dageraad van Holland

In de twaalfde en dertiende eeuw bestond het huidige Nederland uit onder andere vier grote vorstendommen: Brabant, Holland (met Zeeland), Gelre en het bisdom Utrecht. Holland won al snel aan invloed, wat ook in het aangrenzende Vlaanderen en Brabant niet onopgemerkt bleef. Henk ’t Jong beschrijft in ‘De dageraad van Holland’ de hoogte- en dieptepunten van de graven van Holland (hun levens, de familiebanden en de oorlogen binnen en tussen de vorstendommen). Daarnaast komen ook de politiek van het graafschap en de ontwikkelingen op zowel landelijk als stedelijk gebied aan bod, die ervoor zorgden dat Holland uit kon groeien tot een invloedrijk en sterk gewest.