Het is alweer juni en de zomer is begonnen! Daar hoort natuurlijk het lezen van het volgende goede boek bij. Wij hebben daarom 9 geschiedenisboeken om deze zomer te lezen geselecteerd. Wees een leunstoelreiziger met Het logboek van de zeevaarder en Het logboek van de ontdekkingsreiziger, of bezoek Dordrecht in De oudste stad van Holland. Blader door de tijd met Wereld in vlammen, ontdek nieuwe delen van de geschiedenis met Vergeten volkeren – het kan allemaal. Loop jij er ook al warm voor? Kijk dan snel verder, en vind het volgende boek om te lezen!
Ook deze maand is er weer een aantal e-books afgeprijsd. Deze korting eindigt na 30 juni, dus wees er snel bij.
In het prachtige vierkleurenboek Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis. Aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken volgen we de reizen van bekende kapiteins, maar ook van matrozen, scheepskoks, chirurgijns, kunstenaars en avonturiers. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers als Sir Francis Drake, Susan Veeder, Kumataro Ito en Willem de Velde. Met prachtige schetsen en tekeningen, essays van hedendaagse zeevaarders en een origineel voorwoord van zeezeiler Henk de Velde, die zes keer alleen de wereldzeeën bevoer. Het logboek van de zeevaarder geeft inzicht in het genot en gevaar van een leven op zee.
Het logboek van de ontdekkingsreiziger is een prachtig vormgegeven boek, volledig in kleur, over de zeventig grootste ontdekkingsreizigers aller tijden. Het beschrijft de reizen van Roald Amundsen, James Cook, Charles Darwin, Thor Heyerdahl, David Livingstone en Robert Falcon Scott, maar ook van de Nederlanders Jan Brandes, Abel Tasman en Alexandrine Tinne. Ze trotseerden woeste landschappen, oceanen en ijsvlaktes. Aan de hand van hun notities en schetsen word je meegenomen in de wereld van de ontdekkingsreizigers.Het voorwoord voor Het logboek van de ontdekkingsreiziger is geschreven door Redmond O’Hanlon.
Upcoming historicus Dan Jones vertelt in zijn boek De Tempeliers over de bloei en de ondergang van de kruisridders. In de 12e eeuw richtten negen ridders de Orde van de Tempeliers op. De broederschap moest de pelgrims in het Heilige Land beschermen. De pelgrims legden een gelofte van armoede en gehoorzaamheid af, en werden daardoor in 1129 erkend door de kerk. Verenigd onder het rode kruis trokken ze ten strijde in de naam van God. In 200 jaar ontwikkelden ze zich van pelgrims en kruismonniken tot ketters en bankiers. In De Tempeliers vertelt Dan Jones op indrukwekkende en toegankelijke wijze over deze grootste religieuze militaire ridderorde ooit.
Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land. In De Kruisvaarders vertelt Dan Jones het verhaal van de eerste kruistocht in 1095 onder aanvoering van de Brabander Godfried van Bouillon en graaf Robrecht van Béthune, de Leeuw van Vlaanderen, tot en met het verlies van het laatste christelijke bolwerk in de Levant. In elk van de 25 hoofdstukken staat een persoon – meer of minder bekend – centraal. Dan Jones is een van de populairste historici van het moment. Ook De Kruisvaarders maakt weer duidelijk waarom: Jones blinkt uit in het schrijven van verhalende geschiedenis.
Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.
In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid. Wanneer het over ‘de oudheid’ gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat. In Vergeten volkeren onttrekt Philip Matyszak veertig relatief onbekende volkeren aan de vergetelheid, zoals de Amorieten, de Kanaänieten, de Filistijnen, de Messenen, de Numidiërs, de Bataven, de Vandalen en de Visigoten. Het boek is verdeeld in vier tijdvakken, van 2700 v.Chr. tot 550 n.Chr. Vergeten volkeren is volledig in kleur uitgevoerd, met prachtig beeldmateriaal en vijftig speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten.
In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht. Na de ontginningen in het begin van de elfde eeuw en de stormvloeden in de twaalfde eeuw ontwikkelde de nederzetting zich tot een handelsplaats. De Hollandse graven kenden stadsrechten toe in ruil voor tweederde van de geïnde boeten en een vast bedrag per jaar. Vanaf 1220 kon Dordrecht haar eigen wetten maken en kreeg het speciale voorrechten. Daardoor groeide de bevolking en werd het de grootste stad van Holland. Dordrecht viert in 2020 dat zij 800 jaar stadsrechten bezit, een mooi moment om terug te kijken. In De oudste stad van Holland laat Henk ’t Jong zien hoe de stad zich ontwikkelde van kleine handelsplaats tot de grootste stad van Holland.
Onze man in New York van Henry Hemming is het waargebeurde historische verhaal van William Stephenson, de man de model stond voor James Bond. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging. Churchill echter wist dat hij de oorlog alleen kon winnen met de Amerikanen aan zijn zijde en dus verzon hij een list. De Britse geheime dienst, MI6, stuurde William Stephenson naar New York om daar met behulp van propaganda en nepnieuws de publieke opinie te beïnvloeden. Met succes: anderhalf jaar later vond meer dan tweederde van alle Amerikanen dat het tijd werd dat Amerika zich in de oorlog mengde. henry Hemming reconstrueert op meesterlijke wijze Stephensons succes. De setting, de afwisselende verhaallijnen en de blijvende inzichten maken Onze man in New York verhalende geschiedenis op zijn best.
Pulitzer-prijswinnaar Robert K. Massie schetst in Nicolaas en Alexandra een fascinerend panorama van de laatste jaren van het Russische tsarenrijk. Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar. Hun zoon Alexis leed aan bloederziekte en Nicolaas’ politieke naïviteit zorgde ervoor dat de obscure monnik Raspoetin grote invloed aan het hof kreeg. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires geeft Massie in Nicolaas en Alexandra een prachtige karakterschets van de hoofdfiguren in dit historische drama.