Acht interessante kerstcadeaus

Voor velen hoort bij Kerst de kerstboom en het optuigen ervan met kerstverlichting. Ook ontbreken de kerstcadeaus onder de boom dan natuurlijk niet.

Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Volgens verschillende bronnen stamt de kerstboom uit de tijd van de Germanen. Ook de Romeinen hadden er al één in huis. Er waren verschillende redenen voor het nemen van een kerstboom met kerst. Allereerst stonden groene bomen en takken als symbool voor goddelijkheid en vruchtbaarheid. Verder waren er veel alternatieven die snel verrotten, maar de dennenboom niet. Deze bleef groen. Tot slot was de boom een teken van groei en stond deze tevens symbool voor de nieuwe lente.

In de moderne tijd is men gewend om cadeaus onder de kerstboom te leggen. Ben jij nog op zoek naar een geschikt cadeau? Hier ben je aan het juiste adres.

Neem een kijkje en vind de perfecte kerstcadeaus voor onder de kerstboom!

1. In Gods naam van Selina O’Grady

Selina O’Grady biedt een overzicht van religieuze tolerantie en intolerantie door de eeuwen heen. Volgens de geschiedenis van alle drie de monotheïstische godsdiensten – het jodendom, het christendom en de islam – is ‘vervolging’ een terugkerend thema.

Soms zijn de gelovigen de vervolgers, andere keren worden ze zelf vervolgd.

Selina O’Grady vervlecht al deze geschiedenissen tot een bijzonder lezenswaardig verhaal. Het begint bij het Romeinse Rijk en via de Kruisvaarders, de Spaanse inquisitie, de Joodse getto’s en de strijd tussen de soennieten en de sjiieten eindigt het in onze tijd, waarin religieuze (in)tolerantie nog altijd actueel is.

Of bestel het e-book

 

 

2. Keizer Karel V van Geoffrey Parker

Geoffrey Parker beschrijft in Keizer Karel V de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben

gekend.

Vijfhonderd jaar geleden verordineerde keizer Karel (1500-1558) dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren Karel was k

eizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen – de eerste daarvan al tijdens zijn leven –, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd.

Keizer Karel V van Geoffrey Parker is een prachtig uitgevoerd boek met meer dan tweehonderd afbeeldingen in kleur.

 

 

Of bestel het e-book

 

3. Wereld in vlammen van Dan Jones en Marina Amaral

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s.

Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan.

De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen.

Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.

 

 

 

 

4. Mohammed van Marcel Hulspas

Mohammed van Marcel Hulspas is de eerste handzame, populair-wetenschappelijke biografie van de grondlegger van de islam.

Hoe is het beeld van Mohammed ontstaan?

In dit boek volgen we hem van zijn geboorte tot zijn dood. De auteur baseert zich op de Koran, op de vele verhalen over Mohammed én op recente wetenschappelijke inzichten. Welke verhalen werden er doorverteld? Welke historische feiten liggen daarachter verscholen?

Zo komt Marcel Hulspas in dit boek tot zijn eigen visie op Mohammed en biedt een rijk geschakeerd, genuanceerd maar ook onverwacht beeld van het leven van een van de belangrijkste mensen ooit.

 

 

Of bestel het e-book

5. Otto Skorzeny van Stuart Smith

Stuart Smith schreef de biografie van Otto Skorzeny, Hitlers favoriete commando.

SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny was in zijn eigen tijd al legendarisch. Hitlers favoriete commando verwierf een reputatie als durfal en werd bekend om zijn missie in 1943 om de gevangen Mussolini te bevrijden.

Het was de eerste actie in een reeks van spectaculaire special ops. Skorzeny’s werkwijze beïnvloedde de aanpak van alle speciale operaties nadien – zoals bleek tijdens de eliminatie van Osama Bin Laden in 2011 door US Navy SEALs.

Maar Skorzeny was naast onverschrokken en vindingrijk, vooral ook tot zijn dood in 1975 een overtuigde nazi en nietsontziende killer.

 


Of bestel het e-book

 

6. De man die geen president mocht worden van Frans Verhagen

Henry A. Wallace heette hij, en van 1941 tot 1945 was hij vicepresident van de Verenigde Staten van Amerika onder Franklin Delano Roosevelt.

Hij was de man die geen president mocht worden en zijn verhaal is een van de verhalen in het nieuwe boek van Frans Verhagen.

Samen vertellen die een veel groter verhaal over de fascinerende geschiedenis van de Verenigde Staten. Aan bod komen onder meer de expeditie van Lewis en Clark, hoe de Democraten Republikeinen werden en omgekeerd, de intrigerende Know Nothings en het Apenproces. Een belangwekkend kijkje in minder bekende maar bepalende ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis.

 

 

Of bestel het e-book

7. De geschiedenis van de slavernij van Dick Harrison

In De geschiedenis van de slavernij geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van De Dertigjarige Oorlog, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid.

Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt.

Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname. De geschiedenis van de slavernij is een magistraal boek over een van de zwartste bladzijden uit de menselijke geschiedenis.

 

 

Of bestel het e-book

 

8. Klassieke liefde van Anton van Hooff

In Klassieke liefde gaat Anton van Hooff in op alle aspecten van liefde en seks in de oudheid. Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen, zoals: ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’.

Om een reëler beeld te geven volgt Anton van Hooff in dit boek de grote kenner van de liefde, Ovidius, die in zijn Ars amatoria een volledige leergang erotiek geeft. Zijn lessen zijn voor Van Hooff het aanknopingspunt om alle kanten van antieke seksualiteit te verkennen: prostitutie, huwelijk, overspel, geboorteregeling, gelijkgeslachtelijke liefde en tijdelijke en permanente onthouding.

Anton van Hooff dient in Klassieke liefde op smakelijke wijze vele lezenswaardigheden op, en laat zien hoe de werken van Ovidius de kunst en literatuur in de afgelopen 2000 jaar hebben beïnvloed.

 

 

Of bestel het e-book

Bevielen deze kerstcadeaus en wil jij wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!