Amelia Earhart: pionier in vliegen

Normaal gesproken kijken we in de moderne tijd niet meer op van vliegreizen. Een groot deel van reizigers stapt in zonder er twee keer bij na te denken. Echter is de geschiedenis van het vliegen nog helemaal niet zo lang zo vanzelfsprekend. Vandaag staan we daar even bij stil. Vandaag in 1928 was de dag dat Amelia Earhart, bekende pilote, als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overstak per vliegtuig. Vier jaar later zou zij dit als pilote opnieuw doen, alleen, net als met de Stille Oceaan. Haar laatste vlucht vond plaats in 1937, wanneer zij verdween samen met navigator Fred Noonan. Over de oorzaak van deze verdwijning is men nog steeds niet zeker.

“Vrouwen moeten dingen proberen, zoals mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen.”

Amelia Earhart is te zien in De tijd in kleur van Dan Jones en Marina Amaral. Met een prachtig ingekleurde foto en een levendige beschrijving wordt de pionier afgebeeld. De pocketversie van dit boek komt volgende week uit.

De tijd in kleur van Dan Jones en Marina Amaral

De tijd in kleur van de Britse historicus Dan Jones en de Braziliaanse kunstenares Marina Amaral brengt het verleden dichtbij. Het boek omspant een periode van meer dan honderd jaar wereldgeschiedenis, van 1850 tot 1960, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy. De 200 iconische foto’s tonen de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en vredestichters. Kortom: de levens van mannen en vrouwen die de geschiedenis hebben gevormd. Doordat de foto’s door Marina Amaral op historisch verantwoorde wijze ingekleurd zijn, komt het verleden soms griezelig dichtbij. De tijd in kleur is een tijdmachine op papier.