Andrew Lambert wint de Gilder Lehrman prijs

Andrew Lambert, auteur van De zeemogendheden, heeft afgelopen maand de Amerikaanse Gilder Lehrman prijs voor militaire geschiedenis ontvangen.

Andrew Roberts, ook auteur bij Uitgeverij Omniboek, was de juryvoorzitter. In The Guardian zegt Roberts over Lambert: “Hij heeft een boek geschreven genaamd De zeemogendheden. Het is briljant. Het gaat terug van Carthago, Venetië en helemaal naar de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het is prachtig geschreven, een “eens in je leven” onderzoek.”

Over het boek

Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in De zeemogendheden het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging ze niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. De auteur laat zien waarom deze staten dynamischer, opener en uitzonderlijker waren dan hun imperiale collega’s. Volgens Lambert creëerden deze vijf staten bewust een maritieme mentaliteit en identiteit, die de internationale handel en liberale waarden van de moderne wereld hebben vormgegeven. Andrew Lambert geeft met De zeemogendheden een indrukwekkende analyse van de maritieme cultuur. Met prachtige kaarten, illustraties en registers.