Banda van Marjolein van Pagee

Vanaf vandaag is Banda van Marjolein van Pagee beschikbaar. Banda is een onthullende geschiedenis over de daden van de VOC op de specerijeneilanden. De auteur laat zien hoe deze volkerenmoord het gevolg was van een vernietigende verdeel-en-heersstrategie.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book hier.

Over het boek

‘Daer can in Indiën wat groots verricht worden.’ Deze woorden van Jan Pieterszoon Coen prijken in gouden letters boven de deur die toegang geeft tot de Regentenkamer in het gebouw van de Tweede Kamer. Nog steeds wordt Coen, die verantwoordelijk was voor de genocide op de Bandanezen, vereerd als grondlegger van een koloniaal rijk.

Vóór de komst van de Europeanen vormde Banda het centrum van een goed functionerend handelsnetwerk in nootmuskaat en foelie. Daaraan kwam abrupt een einde toen Nederlandse schepen in 1599 de kleine archipel bereikten. De Nederlanders dwongen de Bandanezen de handel met andere volken te staken en uitsluitend aan de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) te leveren. Natuurlijk verzetten de eilandbewoners zich tegen deze absurde eis, waarop het VOC-bestuur besloot om hen met geweld van hun land te verdrijven en er een plantagekolonie te stichten. Coens brute optreden uit 1621 was het sluitstuk van een reeks geweldsdaden waarbij de Bandanese bevolking werd verjaagd, vermoord en tot slaaf gemaakt.

In Banda laat Marjolein van Pagee zien hoe dit alles zich verhoudt tot de VOC als bezettingsmacht en het koloniale onderdrukkingssysteem dat hieruit voortkwam. Van Pagee plaatst de genocide in de grotere context van de ‘vaderlandse geschiedenis’ en dus het ontstaan van Nederland als natiestaat

Lees hier alvast een fragment

Hoewel het merendeel van de Nederlandse historici de daad afkeurt, wordt Coen tegelijkertijd omschreven als daadkrachtig staatsman en grondlegger van Nederlands-Indië aan wie ons land veel te danken heeft. Hij was dan op Banda misschien ‘te ver gegaan’ maar dat wordt hem vergeven, want door zijn optreden was het felbegeerde monopolie immers in Nederlandse handen gekomen. Met andere woorden, de moordpartij was niet goed maar wel lucratief en daarom toch acceptabel. Echo’s van deze stemmen weerklinken ook in deze tijd als demonstranten het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen willen neerhalen en voorstanders van het beeld zijn persoon verdedigen. Laatstgenoemden vinden dat we de gruweldaden in de context van die tijd moeten zien.

Over de auteur

Marjolein van Pagee (1987) studeerde wereld- en koloniale geschiedenis in Leiden. Ze is historicus en fotograaf, schrijft opiniestukken en artikelen in onder andere de ‘Jakarta Post’. Ze is oprichter en beheerder van de historische website HistoriBersama.com. Banda is haar debuut.

_

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere  nieuweboeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!