Boeken voor 4 en 5 mei

Op 4 mei 2022 herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers en op 5 mei 2022 vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. Het is belangrijk om indrukwekkende verhalen uit deze tijd te blijven delen en daarom delen wij in het teken van 4 en 5 mei een aantal bijzondere boeken over de Tweede Wereldoorlog.

 

Hoelang mag ik blijven?

Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet. Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.

 

Foute vrouwen

Een derde van alle leden van de NSB was vrouw. Toch is er nauwelijks onderzoek gedaan naar hun beweegredenen en hun verhaal. In Foute vrouwen onderzoekt Paul van de Water de soorten collaboratie waaraan Nederlandse en Vlaamse vrouwen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig maakten. Soms betrof het eenvoudige kantoorbanen bij vaak verschrikkelijke organisaties, soms ging het om actieve Jodenjaagsters. Opvallende geschiedenissen die Paul van de Water in Foute vrouwen beschrijft zijn die van de Amsterdamse Ans van Dijk, de Vlaamse Irma Laplasse en jeugdboekenschrijfster Tonny Vos-Dahmen von Buchholz.

 

Het meisje uit het Joodse getto

Het meisje uit het Joodse getto begint in Polen, 1941. In het getto van Siedlce, een klein stadje ten oosten van Warschau, wordt een meisje geboren. Ze krijgt de naam Rachel, maar haar ouders noemen haar liefkozend ‘Lalechka’. Terwijl de liquidatie van het getto al begonnen is, smokkelt vader Jacob zijn vrouw en dochter het getto uit. Moeder Zippa brengt haar kind, met alle risico’s van dien, naar twee oude vriendinnen, Irena en Sophia. Zij nemen de zorg voor het meisje op zich. Zippa keert terug naar Jacob, wetende welk vreselijk lot hun te wachten staat. Het meisje uit het Joodse getto is gebaseerd op het dagboek dat Zippa, samen met haar dochter, achterliet.

 

Overleven in het riool van Lemberg 

Overleven in het riool van Lemberg is het indrukwekkende verhaal van een groep Joden in de destijds Poolse stad Lemberg (tegenwoordig: Lviv), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verschuilden in het netwerk van riolen. Maar liefst veertien maanden lang zouden ze daarin overleven. Ze leerden omgaan met het vuil, de duisternis, de ratten, het vocht en de wanhoop van de stad en het nabijgelegen concentratiekamp Janovska. Ze konden in leven blijven dankzij de hulp van een Poolse man, al kon ook hij niet voorkomen dat een deel van de Joodse mensen die zich schuilhielden in het riool stierf als gevolg van de omstandigheden. Aan het eind van de oorlog bleken diegenen die het hadden overleefd, vrijwel nog de enige Joden in de stad waren. Robert Marshalls boek is verfilmd met als titel In Darkness.

 

Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog

Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog biedt een compleet overzicht van alle hoofdrolspelers uit de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, Jozef Stalin, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Anne Frank en Kurt Waldheim zijn bekende namen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan Nederlandse en Belgische verzetshelden zoals Frits de Zwerver, Johannes Post, Louis van Brussel en Marcel Louette. Eerder verschenen in de Wie is wie-serie al delen over de Bijbel, de klassieke oudheid en de mythologie.

 

 

 

Meer boekentips over dit onderwerp vindt u op deze pagina.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!