Tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland. Het thema is dit jaar “Waar zijn de vrouwen?”.
Speciaal voor deze week hebben we voor u boeken geselecteerd die over de Romeinse tijd gaan.
Matthew Dennison schreef een fascinerende biografie van de machtigste vrouw van Rome: Livia Augusta. Zij was de echtgenote van keizer Augustus, de moeder van zijn opvolger Tiberius, de grootmoeder van Claudius en de overgrootmoeder van Caligula. Livia Drusilla II was zonder meer de machtigste vrouw van haar tijd. Meer dan zeven decennia bracht zij door in het politieke machtscentrum van het oude Rome. De klassieke geschiedschrijvers schilderen haar af als een manipulatieve echtgenote en gifmengende stiefmoeder. Dit boek schetst een completer beeld van deze opmerkelijke vrouw, die dertien jaar na haar dood door haar kleinzoon Claudius vergoddelijkt werd.
Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar.
Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was het fout van Brutus om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Kathryn Tempest dook in het bronnenmateriaal en brengt met haar briljante biografie de imposante man tot leven.
Hannibals meesterzet van Adrian Goldsworthy
Meesterverteller Adrian Goldsworthy vertelt in Hannibals meesterzet over de bekendste slag uit de Oudheid. Op 2 augustus 216 voor Christus behaalde generaal Hannibal in het Italiaanse Cannae zijn meest glorieuze overwinning voor Carthago. In een van de bloedigste veldslagen ooit kwam zijn schitterende strategie eindelijk tot zijn recht. Hannibals huurlingenleger was een smeltkroes van nationaliteiten, maar het wist het gedisciplineerde leger van de Romeinse Republiek te vernietigen.
Het boek beschrijft op meeslepende wijze de voorgeschiedenis, de epische confrontatie en de nasleep van de slag bij Cannae, en over het unieke generaalschap van Hannibal.
Het visioen van Constantijn van Jona Lendering en Vincent Hunink
Dit boek was genomineerd voor de Homerusprijs 2019!
In Het visioen van Constantijn vertellen Jona Lendering en Vincent Hunink het ware verhaal over de eerste christelijke keizer. In het Romeinse Rijk werden christenen vervolgd en ter dood veroordeeld. Volgens de verhalen kreeg keizer Constantijn in 312 een visioen, bekeerde hij zich tot het christendom, versloeg hij zijn vijanden en begon hij de kerk te begunstigen. Dit was het moment waarop de kerstening definitief begon en de grondslagen werden gelegd voor de latere, christelijke middeleeuwen. De auteurs, beiden gelauwerd op het gebied van de klassieke oudheid, laten in dit rijk geïllustreerde boek aan de hand van bronnen uit de tijd zelf zien dat dit verhaal niet helemaal klopt.
Augustus van Adrian Goldsworthy
Adrian Goldsworthy portretteert keizer Augustus in deze ontwapenende biografie. Augustus was de eerste keizer van Rome en ging de geschiedenisboeken in als ‘vader des vaderlands’ die zorgde voor vrede en voorspoed. Maar de weg naar de top werd gekenmerkt door grof geweld, manipulatie en intriges.
Historicus Adrian Goldsworthy schrijft met verfrissende eerlijkheid en terechte bewondering over een keizer die minstens zo belangrijk is geweest voor het Romeinse Rijk als zijn legendarische oudoom Julius Caesar.
Ceasar in de Lage Landen van Tom Buijtendorp
Tom Buijtendorp geeft in Caesar in de Lage Landen duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.
Het jaar 117 van Tom Buijtendorp
In Het jaar 117 beschrijft Tom Buijtendorp wat er 1900 jaar geleden in de Lage Landen gebeurde
Precies 1900 jaar geleden overleed keizer Trajanus. Hij werd opgevolgd door Hadrianus. De expansiestrategie van Trajanus maakte plaats voor consolidatie. Waar de Romeinen eeuwenlang gestreefd hadden naar uitbreiding van het rijk, volgde nu een periode van bestendiging. Het Rijk dreigde namelijk ten onder te gaan omdat het te groot was geworden. Op verschillende plekken dreigde burgeroorlog.
Het jaar 117 vormt de breuklijn tussen deze twee tijdperken. De situatie in de Lage Landen illustreert deze breuk, door de strategische ligging. Tom Buijtendorp laat aan de hand van 40 voorwerpen en plaatsen zien wat de gevolgen waren van deze strategie. Speciale aandacht verdienen hierbij de gipsen afdrukken van de originele zuil van Trajanus, verzameld door de Franse koning Lodewijk XIV, die zich in het depot van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bevinden.
U bent van harte uitgenodigd bij de lezing op woensdag 8 mei over dit boek. Kijk hier voor meer informatie.
Pax Romana van Adrian Goldsworthy
In zijn nieuwe epos Pax Romana laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. De Romeinen waren agressief en meedogenloos en de handhaving van deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen.
Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en inslag en door de sluwheid van de legioenen, diplomaten en prefecten werd de Pax Romana overal ingevoerd.
De Romeinse limes van Luit van der Tuuk
In De Romeinse limes beschrijft Luit van der Tuuk de Nedergermaanse limes, die dwars door Nederland liep. Deze noordelijke grens van het Romeinse Rijk was zo’n 5000 kilometer lang en liep langs de Rijn. De grenslinie moest Gallië beschermen tegen de Germanen en is één van de grootste infrastructurele werken die ooit in de Lage Landen gerealiseerd zijn. Recente opgravingen hebben veel plaatsen langs deze linie blootgelegd, waardoor de belangstelling ervoor steeds verder aanwakkert. Luit van der Tuuk schrijft zeer toegankelijk over de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Het boek is volledig geïllustreerd in kleur, met kaarten en tijdlijnen.
De twaalf keizers van Matthew Dannison
Matthew Dennison schreef De twaalf Caesars in navolging van de beroemde Gaius Suetonius Tranquillus, die in het begin van de tweede eeuw de levens van `twaalf keizers beschreef: van Julius Caesar tot en met Domitianus, oftewel van 100 voor tot 96 na Christus. Zijn smakelijke anekdotes en pikante details maakten het boek in de middeleeuwen bijzonder populair.
Romeinse legioenen van Adrian Goldsworthy
Het standaardwerk over de beste vechtmachine ooit: het Romeinse leger Pakkende en verhalende geschiedenis Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle krijgsmacht ooit. Tot onze tijd was geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold. Overal staan nog monumenten die herinneren aan hun macht en superieure technische vaardigheden. De Romeinse legioenen vochten en overwonnen in Afrika, Azië en Europa. Als de Romeinse krijgsmacht een krachtige legerleiding zou hebben behouden, en niet verdeeld zou zijn geraakt, dan waren de legioenen nooit verslagen. Bestsellerauteur en militair historicus
Adrian Goldsworthy beschrijft als eerste niet alleen het oude keizerlijke leger, maar ook de burgermilities van de republiek en de latere strijdkrachten van het rijk. Hij doet dat pakkend en beschrijvend, met behulp van talloze illustraties, beslissende veldslagen en legendarische commandanten. Aan de hand van antieke bronnen en archeologische vondsten geeft de auteur ook een impressie van het leven van de gewone legionair, in vrede en in oorlog.
En de mens schiep God van Selina O’Grady
In de eerste eeuwen was er een wirwar aan geloven ontstaan door de migratiestromen die op gang waren gekomen. Iedereen was op zoek naar gemeenschapszin en dat vond men in het geloof. De grote heersers van die tijd wisten op hun beurt het gezag te legitimeren door het opleggen van een religie.
O’Grady neemt de lezer mee op een historische reis van het Romeinse Rijk naar China: over Augustus, Isis en Mithras, Boeddha, Wang Mang en Jezus. En de mens schiep God laat op indrukwekkende wijze zien welke rol macht speelde in een tijd van religieuze chaos.