Boekenweek 2022: Eerste Liefde

De Boekenweek 2022, met als thema Eerste liefde, vindt dit jaar plaats van 9 t/m 18 april 2022. De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Om in het thema ‘Eerste Liefde’ te duiken, lichten wij een aantal boeken uit. Indrukwekkende verhalen over liefde in de oudheid, het laatste tsarenpaar en romantiek die opbloeide in het midden van de hel.

 

Sam en Henny: levensverhaal van een echtpaar

Aan de hand van het levensverhaal van het echtpaar Sam en Henny Eisenmann-Cohen reconstrueert Bart Wallet de orthodox-joodse geschiedenis van de twintigste eeuw. Het is een aaneenschakeling van liefdevolle, woelige en hartverscheurende gebeurtenissen. Wat er ook gebeurde in de afgelopen eeuw, met de Holocaust als absoluut dieptepunt en de oprichting van de staat Israël als hoogtepunt, Sam en Henny bleven zich wijden aan ‘de Joodsche zaak’. Wat dat inhield en waarom ze dat deden, blijkt uit deze soms ontroerende maar steeds fascinerende familiegeschiedenis.

 

 

Klassieke liefde: liefde en seks in de oudheid

In Klassieke liefde gaat Anton van Hooff in op alle aspecten van liefde en seks in de oudheid. Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen, zoals: ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’. Om een reëler beeld te geven volgt Anton van Hooff in dit boek de grote kenner van de liefde, Ovidius, die in zijn Ars amatoria een volledige leergang erotiek geeft. Zijn lessen zijn voor Van Hooff het aanknopingspunt om alle kanten van antieke seksualiteit te verkennen: prostitutie, huwelijk, overspel, geboorteregeling, gelijkgeslachtelijke liefde en tijdelijke en permanente onthouding. Anton van Hooff dient in Klassieke liefde op smakelijke wijze vele lezenswaardigheden op, en laat zien hoe de werken van Ovidius de kunst en literatuur in de afgelopen 2000 jaar hebben beïnvloed.

 

Nicolaas en Alexandra: het laatste tasrenpaar

Nicolaas en Alexandra werden als vorstenkinderen uitgehuwelijkt, maar dat hield hen niet tegen voor de (huwelijks)liefde. Pulitzer-prijswinnaar Robert K. Massie schetst in Nicolaas en Alexandra een fascinerend panorama van de laatste jaren van het Russische tsarenrijk. Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar. Hun zoon Alexis leed aan bloederziekte en Nicolaas’ politieke naïviteit zorgde ervoor dat de obscure monnik Raspoetin grote invloed aan het hof kreeg. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires geeft Massie in Nicolaas en Alexandra een prachtige karakterschets van de hoofdfiguren in dit historische drama.

 

Ik ontsnapte uit Auschwitz: romantiek in het midden van de hel 

Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba is het indrukwekkende levensverhaal van een Slowaakse Jood die uit Auschwitz wist te ontsnappen. In 1942 wordt Rudolf Vrba naar Auschwitz gedeporteerd. Twee jaar later, op 7 april 1944, ontsnapt hij samen met Alfred Wetzler. Ze weten te overleven dankzij hun levenswil, slimheid en soms door puur geluk. In deze absolute bestseller doet Rudolf Vrba verslag van de gruwelijkheden van Auschwitz en zijn ontsnapping uit het vernietigingskamp. Bij het thema ‘liefde’ denk je misschien niet snel aan dit boek. Maar in hoofdstuk 13 ontmoet hoofdpersoon Rudi in Auschwitz de iets oudere Alice. Ze worden hevig verliefd. De romantiek bloeide op in het midden van de hel. Helaas loopt het verkeerd af. Alice wordt vergast, een opstand breekt niet uit en Rudi wil haar lot niet delen.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!