21 april (753 v.Chr.): Rome wordt gesticht door Romulus

Over het ontstaan van de stad Rome gaan verschillende verhalen rond. Volgens een bekende mythe werd Rome op 21 april van het jaar 753 voor Christus gesticht door Romulus en Remus, tweelingzoons van de god Mars en van Rhea Silvia. De Romeinen vierden op 21 april het feest van ‘Parilia’ en herdenken dan dat de broers de stad stichtten. Tegenwoordig wordt die dag de ‘Natalis Romae’ (geboorte van Rome) genoemd. Ben je geïnteresseerd in verhalen over Rome? Lees dan onderstaande boeken.

 

Vijanden van Rome

De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle Vijanden van Rome: de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen. Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als ‘iets goeds’ gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen. Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.

 

Van Rome tot Rome

Een duizendjarig avontuur, dat is wat bestsellerauteur Dan Jones maakt van zijn nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen Van Rome tot Rome. Hij begint in 410 bij de ineenstorting van het Romeinse Rijk en eindigt weer in Rome als keizer Karel V in de zestiende eeuw opnieuw voor de poorten van de stad staat. In een duizelingwekkend tempo laat Jones zien hoe het Westen de oude wereld herbouwde en de rest van de wereld ging domineren: door te ontdekken, ontwikkelen of domweg te stelen. ‘Van Rome tot Rome’ is een boek over – en voor – een tijd van diepgaande verandering.

 

De ondergang van Rome

Lange tijd was het Romeinse Rijk oppermachtig, laat Adrian Goldsworthy zien in De ondergang van Rome. Geen andere staat heeft ooit over alle landen rond de Middellandse Zee geheerst. De Romeinen vormden niet alleen een politieke en militaire grootmacht, maar waren hun tijd ook ver vooruit op het gebied van wetgeving, literatuur, infrastructuur en architectuur. In de vierde eeuw werd het rijk gesplitst in een westelijk en een oostelijk deel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val. Adrian Goldsworthy beschrijft in De ondergang van Rome de dramatische geschiedenis van de ondergang van dit wereldrijk.

 

De vergeten oorlog

In De vergeten oorlog behandelt Jona Lendering de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.). Bij het woord ‘Karthago’ denken we meestal aan Hannibal met zijn olifanten, ergens op een besneeuwde Alpenpas. Het is begrijpelijk dat die gebeurtenis alle aandacht trekt, maar het was slechts één korte operatie in één oorlog, terwijl de Romeinen en Karthagers ruim een eeuw hebben gestreden om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied. De Eerste Punische Oorlog was volgens de Griekse geschiedschrijver Polybios ‘de langste, intensiefste en grootste oorlog uit de geschiedenis’. Het conflict had dan ook ingrijpende gevolgen, zoals de eenwording van Italië, de opkomst van Numidië en maatschappelijke veranderingen. In De vergeten oorlog laat Jona Lendering zien dat de Eerste Punische Oorlog ten onrechte overschaduwd wordt door Hannibals spectaculaire acties.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!