Boekpresentatie Daan Nijssen

Daan Nijssen presenteerde via een online uitzending zijn nieuwe boek Het wereldrijk van het Tweestromenland vanuit het Rijksmuseum van Oudheden. In het boek beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Bekijk hier de boekpresentatie:

Over het boek

In Het wereldrijk van het Tweestromenland beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland. In 612 v.Chr. brachten de Babyloniërs en de Meden deze grootmacht ten val. Het kwam onder illustere koningen als Nebukadnessar en Nabonidus het Babylonische Rijk tot bloei. Maar ook deze grootmacht moest in 539 v.Chr. pas op de plaats maken voor het Perzische Rijk. Dit viel onder de legendarische koning Cyrus de Grote. Het Perzische Rijk breidde zich in rap tempo uit en raakte onder Xerxes slaags met de Grieken, precies 2500 jaar geleden.

Over de auteur

Daan Nijssen (1989) studeerde Oudheidstudies aan de VU, met een major in Nieuw-Babylonische/Assyrische Taal & Cultuur. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van het Oude Nabije Oosten. Sindsdien is hij actief als een zelfstandig onderzoeker en schrijft hij voor verschillende tijdschriften en websites over zijn vakgebied. Na zijn studie publiceerde hij onder meer in ‘Ancient History Magazine’ en op Sargasso.nl.