Op 20 april 2021 verscheen Banda van Marjolein van Pagee. Het boek is een onthullende geschiedenis over de daden van de VOC op de specerijeneilanden. In 1621 werd onder leiding van Jan Pieterszoon Coen de gehele bevolking van Banda Besar uitgemoord, tot slaaf gemaakt, uitgehongerd en verdreven. De auteur laat zien hoe deze volkerenmoord het gevolg was van een vernietigende verdeel-en-heersstrategie.
Van Pagee sprak bij Pakhuis de Zwijger over Banda. Kijk de presentatie hieronder terug.
Voor de komst van de Europeanen vormde Banda het centrum van een goed functionerend handelsnetwerk in nootmuskaat en foelie. Daaraan kwam abrupt een einde toen Nederlandse schepen in 1599 de kleine archipel bereikten. De Nederlanders dwongen de Bandanezen de handel met andere volken te staken en uitsluitend aan de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) te leveren. Natuurlijk verzetten de eilandbewoners zich tegen deze absurde eis, waarop het VOC-bestuur besloot om hen met geweld van hun land te verdrijven en er een plantagekolonie te stichten. Coens brute optreden uit 1621 was het sluitstuk van een reeks geweldsdaden waarbij de Bandanese bevolking werd verjaagd, vermoord en tot slaaf gemaakt.
In Banda laat Marjolein van Pagee zien hoe dit alles zich verhoudt tot de VOC als bezettingsmacht en het koloniale onderdrukkingssysteem dat hieruit voortkwam. Van Pagee plaatst de genocide in de grotere context van de ‘vaderlandse geschiedenis’ en dus het ontstaan van Nederland als natiestaat.