Boekpresentatie Tom Buijtendorp

Schrijver en journalist Tom Buijtendorp presenteerde via een online uitzending zijn nieuwe boek De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen vanuit het Rijksmuseum van Oudheden. Hij beschrijft hierin de bloeiperiode van Germania Inferior. Daarnaast neemt hij u mee op een reis door de Romeinse Lage Landen. Het boek is een rijk geïllustreerd boek, vol foto’s en kaarten. Kijk de boekpresentatie hier terug:

Over het boek

In De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior. Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde. Gedreven door nieuwe ontdekkingen duikt Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode. Als voorbeeld neemt hij de lezer mee door de Lage Landen, inclusief nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven komt.

Zo doemt een verband op tussen de beroemde Villa van Hadrianus bij Rome en Hadrianus’ nieuwe landinrichting, helpt de routesteen van Tongeren om het plan achter de Romeinse wegen te ontrafelen, en geeft Buijtendorp nieuwe inzichten in de werkwijze van de architecten van deze gouden eeuw die hun sporen in de gehele regio achterlieten. Op die manier groeit het beeld dat deze periode onze eerste gouden eeuw was.

Over de auteur

Tom Buijtendorp (1962) werkte jarenlang als journalist voor NRC Handelsblad en Quote en was werkzaam als stragetisch adviseur in het bedrijfsleven. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over Forum Hadriani. Hij publiceert regelmatig over archeologie, historie en bestuur.