Cadeautips voor Vaderdag

Op 16 juni 2024 is het Vaderdag! De dag waarop we het vaderschap vieren en alle vaders in het zonnetje zetten. Bent u opzoek naar één mooi boek om uw vader cadeau te doen? Bekijk dan de onderstaande boeken.

 

Karel de Grote
In Karel de Grote verbeeldt hoogleraar en historicus Dick Harrison met veel detail en boeiende wetenswaardigheden het verhaal van Karel de Grote, de vorst die het Frankische Rijk tot het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen maakte. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel betekend voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa. Echter, in de loop der tijd heeft de legendarische keizer de historische figuur overgenomen. De scheidslijn tussen wat waargebeurd en wat legende is, is flinterdun. Aan de hand van verhelderende bronnen en actuele wetenschappelijke inzichten vertelt deze biografie over Karel de Grote, zijn prestaties en zijn tijd. Met ruim zestig afbeeldingen in kleur.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De eerste gouden eeuw
In de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroegere middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. De weinige bronnen die er zijn, zijn fragmentarisch. Des te verrassender is het beeld dat Van der Tuuk schetst van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin, betoogt hij, de basis werd gelegd voor latere ‘Gouden Eeuw’.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De herontdekking van Amerika
In De herontdekking van Amerika herschrijft Historicus Ned Blackhawk de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het inheemse perspectief. Hiermee is hij onderdeel van een nieuwe generatie historici die niet langer naar Amerika en haar geschiedenis kijkt vanuit het eurocentrische perspectief, maar de invloed van de talloze inheemse volken erkent. Van de aankomst van de eerste kolonisten en de bloedige Burgeroorlog tot aan de ingrijpende wetsveranderingen van de twintigste eeuw; in al deze vormende gebeurtenissen waren de inheemse volken essentieel. Deze hervertelling van de Amerikaanse geschiedenis erkent de blijvende kracht, de constante invloed en het overlevingsvermogen van inheemse volken, wat een zuiverder beeld van de Verenigde Staten en hun geschiedenis oplevert.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wolventijd
De Noorse historicus Tore Skeie won met Wolventijd de Sverre Steen-prijs, de belangrijkste geschiedenisprijs van het Noorwegen. In Wolventijd beschrijft Skeie de geschiedenis van Knoet, de Deense koningszoon die in 1015 met een groot leger in Engeland landt en zichzelf meester maakt van de Engelse troon. Knoets Noordzeerijk van Engeland, Noorwegen en Denemarken lijkt definitief gevestigd. Olaf Haraldsson, een geducht Viking die langs de kusten van Europa al een zekere reputatie had opgebouwd, gooit roet in het eten door zichzelf tot koning van Noorwegen uit te roepen. Er begint een kat-en-muisspel tussen de twee mannen die steeds opnieuw de strijd met elkaar aangaan. ‘Wolventijd’ is een spannende reis door een turbulente periode waarin geweld, brutaliteit en vernietiging heersen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Verdwenen steden
Philip Matyszak beschrijft in Verdwenen steden de geschiedenis van 37 ‘vergeten’ steden; steden die ooit bloeiden maar op zeker moment van de kaart zijn verdwenen. Soms kwam dat door oorlog, soms door een natuurramp, soms ook door onverklaarbare redenen. Van de verdronken stad Thonis aan de Egyptische kust tot aan de grotwoningen van Derinkuyu in Turkije, Philip Matyszak zet deze verdwenen steden weer op de kaart en vertelt hun verhaal, van stichting tot ondergang en herontdekking. Het schitterende overzichtswerk is volledig geïllustreerd.

Bestel hier het boek.

 

Wolven in de winter
Wolven in de winter van Dan Jones is een rauwe en tegelijkertijd humoristische verbeelding van het middeleeuwse militaire bestaan en brengt de veertiende eeuw heel dichtbij. Het is het tweede deel in de Crécy trilogie.

26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voordat de kleine havenstad Calais gevallen is. Wat volgt is een elf maanden durend beleg. De Dogs moeten zien te overleven in een wetteloos kamp, gevaarlijker dan welk slagveld dan ook, omringd door schijnheilige edelen en wrede piraten. Ze zullen erachter komen dat de oorlog nog lang niet voorbij is.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!