Constantijn en de zondagsrust

Op 7 maart 321 stelde de tot het christendom bekeerde Keizer Constantijn de Grote de zondagsrust in. De “eerbiedwaardige dag van de zon” werd een rustdag. Dit bewijst echter op zichzelf geen pro-christelijk beleid volgens Jona Lendering en Vincent Hunink. Ook een keizer zonder christelijke sympathie zou, gegeven het groeiende aantal vragen, meer pro-christelijke beslissingen zijn gaan nemen in die tijd. Wil je meer weten over Constantijn? Lees het dan in Het visioen van Constantijn.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431
Of bestel het e-book.

Over het boek

In Het visioen van Constantijn vertellen Jona Lendering en Vincent Hunink het ware verhaal over de eerste christelijke keizer. In het Romeinse Rijk werden christenen vervolgd en ter dood veroordeeld. Volgens de verhalen kreeg keizer Constantijn in 312 een visioen, bekeerde hij zich tot het christendom, versloeg hij zijn vijanden en begon hij de kerk te begunstigen. Dit was het moment waarop de kerstening definitief begon en de grondslagen werden gelegd voor de latere, christelijke middeleeuwen. De auteurs, beiden gelauwerd op het gebied van de klassieke oudheid, laten in dit rijk geïllustreerde boek aan de hand van bronnen uit de tijd zelf zien dat dit verhaal niet helemaal klopt.

Over de auteurs

 

Jona Lendering is historicus en werkzaam in de wetenschapsvoorlichting. Hij is vooral bekend van zijn websites MainzerBeobachter.com en Livius.org.

 

Vincent Hunink is als classicus verbonden aan de Nijmeegse Radboud Universiteit en publiceert met grote regelmaat vertalingen van vooral Latijnse teksten.