De Dag van de Lezer

Op 29 mei is het de Dag van de Lezer! Een dag waarop we onze favoriete boeken er eens bij pakken, nieuwe auteurs kunnen ontdekken en het plezier van lezen kunnen delen met anderen. Deze dag kunt u gebruiken om even uit het drukke dagelijkse leven te stappen en u te verliezen in de pagina’s van een boek. Om u wat nieuwe inspiratie te geven hebben wij een aantal nieuw verschenen boeken voor u op een rij gezet. Bekijk ze hieronder.

 

De X op de kaart
In De X op de kaart laat Michael Scott, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Warwick, de lezer kennismaken met de avontuurlijke wereld van de archeologie. Aan de hand van acht roemruchte vindplaatsen neemt hij de lezer mee op een spannende reis door de geschiedenis van deze fascinerende discipline. De X op de kaart introduceert niet alleen de pioniers uit het verleden, maar ook de hoogtechnologische ontwikkelingen in het vak vandaag de dag. Scott vertelt wie de mensen waren achter grote vondsten als de steen van Rosetta, het terracottaleger, Machu Picchu en andere overblijfselen van verloren beschavingen. Steeds weer blijkt dat de vondsten uit het verleden ons iets vertellen over dilemma’s waar we nu mee worstelen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Rome en Perzië
In Rome en Perzië beschrijft oudheidspecialist Adrian Goldsworthy de zeven eeuwen aan rivaliteit tussen wereldmachten Rome en Perzië. Het Romeinse Rijk, waarvan zijn grenzen strekte vanaf het Britse Eiland tot aan de Sahara, was van ongekende grootte en bleef zich uitbreiden. Pas in het verre oosten stootte het op onwankelbare tegenstand: het Partische, later Perzische Rijk, een van de weinige tegenstanders van het Romeinse Rijk die het evenaarde in omvang, effectiviteit en continuïteit. Vanaf de eerste eeuw v.Chr. tot de zevende eeuw n.Chr. was er sprake van conflict tussen Rome en Perzië. Ondanks hun eindeloze botsingen verrijkte de onderlinge handel en uitwisseling van cultuur hen beiden. Hun wederzijds respect voorkwam dat zowel Rome als Perzië de ander permanent zou vernietigen. Geen van beiden won de strijd. Beiden gingen ten onder.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Mijn moeders moed
Mijn moeders moed is het levensverhaal van Malka Levine. De twee jaar oude Malka en haar gezin schuilen tijdens de pogrom van augustus 1942 onder de vloerplanken van hun gettohuis in Volodymyr-Volynskyi (toen Polen, nu Oekraïne). Wanneer de nazi’s het huis binnenvallen offert vader Moshe zich op zodat moeder Rivka en de kinderen niet gevonden zullen worden. Net voordat hij het luik in de vloer sluit zegt Moshe de laatste woorden die hij ooit tegen zijn vrouw zal uitspreken: Red de kinderen.

Malka overleefde de Holocaust dankzij haar moeders moed, vindingrijkheid en wilskracht. De verschikkingen die Malka tijdens de oorlog meemaakt zullen haar voor altijd bij blijven, maar zo ook iedereen die het gezin helpt.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wolven in de winter
Wolven in de winter van Dan Jones is een rauwe en tegelijkertijd humoristische verbeelding van het middeleeuwse militaire bestaan en brengt de veertiende eeuw heel dichtbij. Het is het tweede deel in de Crécy trilogie.

26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voordat de kleine havenstad Calais gevallen is. Wat volgt is een elf maanden durend beleg. De Dogs moeten zien te overleven in een wetteloos kamp, gevaarlijker dan welk slagveld dan ook, omringd door schijnheilige edelen en wrede piraten. Ze zullen erachter komen dat de oorlog nog lang niet voorbij is.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Zijn strijd
Roger Moorehouse beschrijft in Zijn strijd een bewogen en vormende periode in het leven van Adolf Hitler: zijn gevangenschap in de Landsberg-gevangenis. Deze periode bleek de opmaat tot een van de grootste verschrikkingen uit de geschiedenis.

Toen Hitler na zijn mislukte staatsgreep, de Bierkellerputsch op 8 en 9 november 1923, in de Landsberg-gevangenis terechtkwam, werd verwacht dat hij weer in de obscuriteit zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. Tijdens zijn rechtszaak werd het de terneergeslagen Hitler duidelijk dat hij de publiciteit kon gebruiken om aanhang te verwerven, wat resulteerde in een nieuwe vastberadenheid. In het jaar dat Hitler in Landsberg doorbracht, werkte hij het nazigedachtegoed verder uit. Hij ontving vrienden en bewonderaars, behield de controle over zijn partijgenoten en dicteerde zijn manifest ‘Mein Kampf’ (‘Mijn strijd’) aan vertrouweling Rudolf Hess.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Dorestad onthuld
Bestsellerauteur Luit van der Tuuk schetst in het rijk geïllustreerde Dorestad onthuld de geschiedenis van het vroegmiddeleeuwse Dorestad. De handelsplaats Dorestad lag op de splitsing van de Rijn en de Lek, ongeveer bij het huidige Wijk bij Duurstede. Het lag op de grens van het Frankische en het Friese Rijk en was een van de belangrijkste knooppunten van Noordwest-Europa. Luit van der Tuuk beschrijft in Dorestad onthuld op basis van archeologische vondsten en historische bronnen de geschiedenis van deze bloeiende stad en haar bewoners. Dorestad onthuld is het definitieve boek over deze legendarische vroegmiddeleeuwse nederzetting.

Bestel hier het boek.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!