Dag van de Zeevaarder

Op 25 juni vindt jaarlijks de Dag van de Zeevaarder plaats. Een dag ingesteld door de Internationale Maritieme Organisatie van de VN waarop we alle zeevarenden bedanken en waarderen voor hun werk op zee. Zeevaarders spelen een cruciale rol in de wereldwijde handel en economie. Zij brengen het grootste deel van hun leven door op schepen, die goederen over de hele wereld vervoeren. Dit doen ze door zich dagelijks in te zetten. Door hun werk op zee zijn ze vaak dagen, soms zelfs weken of maanden van huis, wat hun beroep zowel fysiek als emotioneel uitdagend maakt.

Zeevaarders worden vaak gezien als symbool van moed en doorzettingsvermogen, en hun verhalen inspireren velen de zee te verkennen.

 

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de zee en de scheepvaart? Bekijk dan onderstaande boeken.

 

Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken
In Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken duikt David Gibbins in de avontuurlijke wereld van de maritieme archeologie. Twaalf losse verhalen, over twaalf unieke schepen, vormen één geschiedenis van de wereld. Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging. Gibbins neemt de lezer mee naar een Vikingschip, een koopvaardijschip en een oorlogsschip, en onthult koninklijke schatten, oorlogsbevoorrading en schilderijen van Rembrandt. De glans van goud en verloren schatten is nooit ver weg, maar zelfs een eenvoudige potscherf kan een hele nieuwe kijk op het verleden opleveren.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De eerste Gouden Eeuw
In de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroegere middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. De weinige bronnen die er zijn, zijn fragmentarisch. Des te verrassender is het beeld dat Van der Tuuk schetst van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin, betoogt hij, de basis werd gelegd voor latere ‘Gouden Eeuw’.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Biografie van de Zuiderzee
De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland.

Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!