Dante van R.W.B. Lewis

Vanaf vandaag is het boek Dante R.W.B. Lewis beschikbaar. De goddelijke komedie is het beroemdste werk uit de westerse literatuur. Deze uitmuntende biografie van Dante Alighieri (1265-1321), dichter en filosoof, geschreven door de Amerikaanse hoogleraar R.W.B. Lewis, is een prachtige introductie daarop.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book hier.

Over het boek

Dante Alighieri (1265-1321) is de beroemdste dichter aller tijden. In deze prachtige biografie, geschreven in elegant proza, lezen we de ontwikkeling van deze telg uit een vooraanstaand Florentijns geslacht tot een behendig politicus en vooral een hartstochtelijk literator. Als Dante op vijfendertigjarige leeftijd na een machtsgreep uit zijn geliefde Florence wordt verbannen, begint hij aan een lange zwerftocht om nooit meer terug te keren. De lezer heeft dan de jonge Dante leren kennen als een lyrische poëet die geobsedeerd is door de onbereikbare Beatrice Portinari, maar uiteraard komt ook zijn monumentale zoektocht naar de ultieme waarheid in De goddelijke komedie aan bod. In dit 14.000 verzen tellende meesterwerk uit de wereldliteratuur, dat Dante schreef
in ballingschap in Ravenna, ontwaart Lewis Dantes eigen levensverhaal

Dit boek is niet alleen een vlot geschreven biografie, maar ook
een waardevolle inleiding op het werk van Dante.

Lees hier alvast een fragment

In 1295 toonde Dante in het openbaar zijn trouw aan de stad door toe te treden tot het apothekersgilde (met een beetje juridisch
geschuif konden filosofen en letterkundigen zich voor dat gilde inschrijven). Intussen kon hij trots zijn op de manier waarop de stad zich ontplooide en bouwkundig voltooide. Bij zijn geboorte overspanden vier bruggen de Arno, op strategisch gekozen afstanden van elkaar. Ze verenigden de noordelijke en zuidelijke stadsdelen en maakten in het bijzonder het tot dan toe genegeerde gedeelte dat bekendstond als Oltrarno (‘voorbij de Arno’) tot een belangrijk onderdeel van het stedelijke geheel.

Over de auteur

R.W.B. Lewis (1917-2002) was hoogleraar Engelse en Amerikaanse letterkunde aan Yale University en literatuurcriticus. Hij schreef onder meer biografieën van Herman Melville, Henry James en Edith Wharton. Voor de laatste won hij de Pulitzer Prize.

_

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere  nieuweboeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!