Zondag 20 juni 2021 is het Vaderdag, voor sommigen een beladen dag, voor anderen een leuke dag. Zoek jij nog een historisch verantwoord cadeau in de vorm van geschiedenisboeken voor Vaderdag? Wij hebben een aantal tips voor je uiteengezet!
Historicus Jelle Simons doorzocht archieven in binnen- en buitenland, sprak met nabestaanden en betrokkenen en kreeg inzage in het archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van verzetsgroep de liniecrossers in een spannend beschreven geschiedenis.
De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle ‘Vijanden van Rome’: de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen.
Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als ‘iets goeds’ gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen.
Keizer Karel V (1500-1558) was de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend. Vijfhonderd jaar geleden verordineerde hij dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren keizer typeerde zichzelf als keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen – de eerste daarvan al tijdens zijn leven –, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd. Een nieuw standaardwerk.
De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland.
Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.
Favoriet op Vaderdag: Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.
Paul van de Water onderzoekt in Langs de lijn de rol van foute sporters onder het nationaalsocialisme. Het boek bevat portretten van 37 bekende Nederlandse en Vlaamse sporters die tijdens de bezetting lid waren van organisaties als de NSB en de SS. Zo komen Tinus Osendarp, de Nederlandse sprinter die derde werd op de Olympische Spelen in Berlijn na de Amerikanen Metcalfe en Owens, Oranjedoelman en SS’er Gejus van der Meulen, wielrenner Cor Wals (ook SS’er), en bokser Karel Sys aan bod. Waarom omarmden zij het nationaalsocialisme? In ‘Langs de lijn’ gaat Paul van de Water uitgebreid in op de rol van sport in het nationaalsocialisme en op de naoorlogse zuivering van foute sporters.
Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Hij veroverde een rijk zonder weerga, ook al was het van korte duur. Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een militaire grootmacht.
De volksverhuizingen van Dick Harrison geeft ons een rijk beeld van West-Europa in de vroege middeleeuwen. Toen de Pax Romana in stukken brak verspreidden woeste hordes Germanen en Hunnen zich over heel Europa op zoek naar graan en goud. Bestsellerauteur Dick Harrison nuanceert het beeld van die barbaarse plunderpartijen en werpt licht op de waarheid achter de mythe van chaos en verwoestingen. In het boek ontmoeten we individuele mensen: krijgers en heiligen, boeren en heersers. De volksverhuizingen geeft ons een fascinerend en complex beeld van West-Europa in de overgang tussen de oudheid en de vroege middeleeuwen.
_
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!