Op 27 januari 1945 werd het concentratiekamp Auschwitz bevrijd door het Rode Leger uit de handen van de nazi’s. De SS had daarvoor de opdracht gegeven om het concentratiekamp zoveel mogelijk te ontruimen. Zo’n 58.000 gevangenen moesten marcheren naar het westen, velen overleefden deze dodenmars niet. Ongeveer 7500 mensen bleven achter in het concentratiekamp.
Het aantal mensen dat er naartoe is gedeporteerd en daar is omgekomen is schrikbarend hoog. Zo zijn er ruim 1,3 miloen mensen er naartoe gedeporteerd en zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen vermoord. Het grootste deel van deze slachtoffers zijn Joodse mensen, maar ook Sinti, Roma, Jehova’s Getuigen, homoseksuelen en krijgsgevangen kwamen om in het concentratiekamp.
Rudolf Vrba is een van de vijf mensen die uit Auschwitz kon ontsnappen. Zijn bijzondere verhaal is gebundeld in het boek Ik ontsnapte uit Auschwitz. Dit waargebeurde verhaal is beschikbaar in de (online) boekhandel. Wil je nog meer weten? Op 28 januari verschijnt ook een film over een ontsnapping uit Auschwitz: The Auschwitz Report. Bekijk hier de trailer:
In de morgen van 7 april 1944 klinken sirenes door kamp Auschwitz. Het eerste teken dat er twee gevangenen ontsnapt zijn. Op 25 april 1944 doen de vluchtelingen verslag aan de vrije wereld.
Dit boek is het authentieke verslag van Rudolf Vrba’s kampervaringen en het verhaal van zijn gewaagde ontsnapping. Kort na zijn ontsnapping schreef hij mede het Vrba-Wetzler-rapport, dat later bekend is geworden als de Auschwitz-Protocollen; een van de belangrijkste oorspronkelijke documenten van de Tweede Wereldoorlog. In dit rapport waarschuwden Rudolf Vrba en Alfred Wetzler de wereld dat de Nazi’s naar schatting al 1,7 miljoen mensen hadden vermoord in Auschwitz en dat zij de deportatie voorbereidden van 800.000 Hongaarse joden. In juni 1944 bereikte een afschrift van het rapport de Amerikaanse regering. Desondanks sloegen de Amerikanen geen acht op de klemmende oproep de spoorlijnen naar Auschwitz te te bombarderen.