De bevrijding van Bergen-Belsen

Hetty Verolme is slechts veertien jaar wanneer zij in Bergen-Belsen de taak op zich neemt om voor de andere kinderen te zorgen. Na deportatie scheidden de Duitsers haar van haar ouders en kwam zij terecht in de zogeheten ‘kinderbarak’. Tot de bevrijding van Bergen-Belsen was zij De kleine moeder van Bergen-Belsen.

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Britten het kamp bevrijdden. Voor Hetty was dat de dag dat de oorlog eindigde. Voor de rest van Nederland was dat nog minder dan een maand verder.

Bekijk De kleine moeder van Bergen-Belsen

De bevrijding van Bergen-Belsen – Over De kleine moeder van Bergen-Belsen

De kleine moeder van Bergen-Belsen, het indrukwekkende overlevingsverhaal van Hetty Verolme.

Hetty Werkendam is nog maar een meisje als ze samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Met haar veertien jaren een onmogelijke taak. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd.

De kleine moeder van Bergen-Belsen is een aangrijpend relaas over Hetty’s verblijf in het beruchte concentratiekamp. Begin jaren vijftig is Hetty Verolme – dan al weduwe en moeder van een dochter – met haar familie naar Australië geëmigreerd, waar zij nog altijd lezingen geeft op middelbare scholen.

Koop 'De kleine moeder van Bergen-Belsen

Het e-book is deze maand ook afgeprijsd. Bestel deze hier!