Hoe West-Europa werd bevrijd

Het is 14 april, 1945. De geallieerde troepen zijn al maanden geleden geland in Normandië, en een groot deel van Europa is al bevrijd. De noordelijke helft van Nederland heeft net de hongerwinter doorgemaakt, maar de bevrijding is al ver gevorderd. Op deze dag wordt Heerenveen bevrijd. Gisteren zijn Meppel en Assen bevrijd, en de dag daarvoor Kamp Westerbork. Het duurt niet lang meer voordat het hele land ontdaan is van de bezetter, en tot heel West-Europa bevrijd wordt.

Het plan om de Tweede Wereldoorlog in Europa te beëindigen, dat begon met de landing op de stranden in Noord-Frankrijk op D-Day, was een enorme militaire operatie. Er waren tal van momenten waarop het mis had kunnen gaan, waardoor de wereld er heel anders uit had kunnen zien. Zo had Noord-Nederland al voor de winter bevrijd kunnen zijn, zodat de Hongerwinter niet had plaatsgevonden. Lees er alles over in De bevrijding van West-Europa.

Over De bevrijding van West-Europa

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge is een chronologisch opgebouwd boek over de elf maanden durende bevrijding aan het westelijke front. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. In 30 hoofdstukken komen D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht. De bevrijding van West-Europa bevat 50 afbeeldingen en kaarten.

Koop De bevrijding van West-Europa op boekenwereld.nl

Over Egbert van de Schootbrugge

Egbert van de Schootbrugge is freelance onderzoeker. Hij vertaalde en redigeerde boeken als Richard Overy’s De Tweede Wereldoorlog en Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer over De bevrijding van West-Europa