De Dag van de Zeevaarder

Op 25 juni is het de Dag van de Zeevaarder, een moment om stil te staan bij het belangrijke werk van mensen die op zee werken. Al eeuwenlang spelen zeevaarders een cruciale rol in handel, ontdekkingstochten en het verbinden van werelddelen. Ook vandaag de dag zorgen zij ervoor dat goederen wereldwijd worden vervoerd, wat veel inzet vraagt. Zeevarenden zijn vaak lange tijd van huis en werken onder zware omstandigheden. Deze dag is bedoeld om waardering uit te spreken voor hun toewijding en doorzettingsvermogen. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk hun werk is voor ons dagelijks leven én hoe bijzonder het leven op zee kan zijn.

Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Bekijk dan de onderstaande boeken.

 

Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken
In Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken duikt David Gibbins in de avontuurlijke wereld van de maritieme archeologie. Twaalf losse verhalen, over twaalf unieke schepen, vormen één geschiedenis van de wereld. Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging. Gibbins neemt de lezer mee naar een Vikingschip, een koopvaardijschip en een oorlogsschip, en onthult koninklijke schatten, oorlogsbevoorrading en schilderijen van Rembrandt. De glans van goud en verloren schatten is nooit ver weg, maar zelfs een eenvoudige potscherf kan een hele nieuwe kijk op het verleden opleveren.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 of bestel hier het e-book.

 

De eerste Gouden Eeuw
In de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroegere middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. De weinige bronnen die er zijn, zijn fragmentarisch. Des te verrassender is het beeld dat Van der Tuuk schetst van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin, betoogt hij, de basis werd gelegd voor latere ‘Gouden Eeuw’.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 of bestel hier het e-book.

 

Ubbi de Fries
Luit van der Tuuk schetst in Ubbi de Fries vanuit tegenstrijdige bronnen een duidelijk beeld van een legendarische negende-eeuwse Vikingaanvoerder. Ubbi de Fries en zijn mannen werden ‘Scaldingi’ genoemd, naar het Scheldegebied waaruit zijn afkomstig waren. Vermoedelijk hadden zij hun basis op Walcheren. In de negende eeuw voeren ze naar Engeland, waar ze zich aansloten bij een grote Vikingkrijgsmacht die in Angelsaksische bronnen bekend is als het grote heidense leger. Wie was deze Ubbi de Fries? Volgens bronnen zou hij verantwoordelijk zijn voor de dood van de Engelse koning Edmund, volgens andere weer niet. Ook zijn de bronnen het niet eens bij welke veldslagen hij is gesneuveld en zou hij op twee verschillende plaatsen begraven liggen. De daden en kenmerken die al dan niet terecht aan hem worden toegeschreven bieden een fascinerend inzicht in het leven van een Vikingaanvoerder.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 of bestel hier het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Uitgeverij Omniboek!