De eerste Oscaruitreiking

Op 16 mei 1929 vond de eerste Oscaruitreiking plaats. Oscars, officieel de Academy Awards, zijn bekende Amerikaanse filmprijzen. In 1929 werd deze prijs uitgereikt in het Hollywood Roosevelt Hotel.

Op de dag van de eerste Oscaruitreiking delen wij graag wat boeken met u die in de prijzen zijn gevallen. Bekijk ze hieronder.

Wolventijd

De Noorse historicus Tore Skeie won met Wolventijd de Sverre Steen-prijs, de belangrijkste geschiedenisprijs van het Noorwegen. In Wolventijd beschrijft Skeie de geschiedenis van Knoet, de Deense koningszoon die in 1015 met een groot leger in Engeland landt en zichzelf meester maakt van de Engelse troon. Knoets Noordzeerijk van Engeland, Noorwegen en Denemarken lijkt definitief gevestigd. Olaf Haraldsson, een geducht Viking die langs de kusten van Europa al een zekere reputatie had opgebouwd, gooit roet in het eten door zichzelf tot koning van Noorwegen uit te roepen. Er begint een kat-en-muisspel tussen de twee mannen die steeds opnieuw de strijd met elkaar aangaan. Wolventijd is een spannende reis door een turbulente periode waarin geweld, brutaliteit en vernietiging heersen.

Bestel hier het boek of het e-book.

De Barbaren

De Barbaren van historicus Peter Bogucki geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen. De oude beschavingen van Rome en Griekenland stonden niet op zichzelf. Ten noorden van deze mediterrane samenlevingen leefden ongeletterde volkeren, van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral. Ongeletterd betekent niet onbeschaafd. In dit pan-Europese boek vertelt Bogucki aan de hand van archeologische vondsten over de culturen en volkeren van West- en Midden-Europa – ook van Nederland en België – en geeft hij inzicht in ons Europees verleden.

Bestel hier het e-book.

De Zeemogendheden

Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in De zeemogendheden het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging hen niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. De auteur laat zien waarom deze staten dynamischer, opener en uitzonderlijker waren dan hun imperiale collega’s. Volgens Lambert creëerden deze vijf staten bewust een maritieme mentaliteit en identiteit, die de internationale handel en liberale waarden van de moderne wereld hebben vormgegeven. Andrew Lambert geeft met De zeemogendheden een indrukwekkende analyse van de maritieme cultuur. Met prachtige kaarten, illustraties en registers.

Bestel hier het e-book.

De eerste Gouden Eeuw

In de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroegere middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. De weinige bronnen die er zijn, zijn fragmentarisch. Des te verrassender is het beeld dat Van der Tuuk schetst van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin, betoogt hij, de basis werd gelegd voor latere 'Gouden Eeuw'. 

Bestel hier het boek of het e-book.

Toussaint Louverture

In Toussaint Louverture beschrijft historicus Sudhir Hazareesingh het leven van Toussaint Louverture (1743-1803). Louverture werd geboren als slaaf, maar werd leider van de Haïtiaanse Revolutie (1791-1904). Hij ging de geschiedenis in als de ‘founding father’ van Haïti, de eerste postkoloniale zwarte staat ter wereld. Louverture wordt vaak geëerd als icoon van bevrijding, en tegelijkertijd bekritiseerd omdat hij zelf slaven hield. Toussaint Louverture is een internationaal geprezen en meermaals onderscheiden biografie, waarin Sudhir Hazareesingh vertelt wie Toussaint Louverture écht was, welke idealen hem dreven en wat hij betekende voor het verloop van de revolutionaire achttiende eeuw.

Bestel hier het boek of het e-book.

Peter de Grote

Robert K. Massie toont Peter in zijn jonge jaren en schetst zijn strijd om de macht en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken. Het door Peter de Grote gestichte Sint-Petersburg werd het symbool van zijn oriëntatie op Europa. Massie brengt de persoon tot leven: koppig en onstuimig, teder en wreed, genereus en meedogenloos - een energieke maar complexe persoonlijkheid. Elk hoofdstuk in deze boeiend geschreven biografie laat zich lezen als een kort verhaal. 

Bestel hier het boek of het e-book.

De herontdekking van Amerika

In De herontdekking van Amerika herschrijft Historicus Ned Blackhawk de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het inheemse perspectief. Hiermee is hij onderdeel van een nieuwe generatie historici die niet langer naar Amerika en haar geschiedenis kijkt vanuit het eurocentrische perspectief, maar de invloed van de talloze inheemse volken erkent. Van de aankomst van de eerste kolonisten en de bloedige Burgeroorlog tot aan de ingrijpende wetsveranderingen van de twintigste eeuw; in al deze vormende gebeurtenissen waren de inheemse volken essentieel. Deze hervertelling van de Amerikaanse geschiedenis erkent de blijvende kracht, de constante invloed en het overlevingsvermogen van inheemse volken, wat een zuiverder beeld van de Verenigde Staten en hun geschiedenis oplevert.

Bestel hier het boek of het e-book.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!