De eerste vrouw in de Tweede Kamer

Op 3 juli 1918 werd Suze Groeneweg gekozen door de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP) als eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid van Nederland. Suze Groeneweg was een onderwijzeres en ook een actief feministe. Tijdens haar politieke carriére zette Groeneweg zich vooral in voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waarbij ze zich o.a. focuste op volksonderwijs en zwangerschapsverlof.

 

Leest u graag over belangrijke vrouwen in de geschiedenis? Bekijk dan de boeken hieronder.

 

Vrouwen in kleur
Voor Vrouwen in kleur selecteerden historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral 200 opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Hun oorspronkelijke zwart-witfoto’s, gemaakt tussen 1850 en 1960, zijn door Amaral ingekleurd. Daarmee brengt zij al deze vrouwen dichterbij. Alle foto’s zijn door Dan Jones voorzien van korte biografieën.

Vrouwen in kleur toont vrouwen in allerlei facetten van het leven: op straat, op school, achter het stuur, aan de macht, in de wildernis, op het podium, tijdens de oorlog, op de winkelvloer, aan het sporten, als kunstenares en in witte jassen. Het boek bevat foto’s van over de hele wereld, inclusief Nederland en België.

Het prachtige beeldmateriaal in Vrouwen in kleur is een ode aan de vrouw.

Bestel hier het boek.

 

Messalina
In Messalina vertelt historica Honor Cargill-Martin het verhaal van een van de beruchtste vrouwen uit de Romeinse tijd. Messalina, geboren in een vooraanstaande Romeinse familie, leefde van ca. 17/20 tot 48 n.Chr. Ze was de derde vrouw – en achternicht – van keizer Claudius. Toen hij in het jaar 48 Rome had verlaten om de havens in Ostia te inspecteren, ‘trouwde’ Messalina echter ook met Gaius Silius. Al snel werd Claudius op de hoogte gesteld van het feest dat in Rome gaande was. Hij ging terug naar Rome, wat resulteerde in de dood van zowel Messalina als Gaius Silius en de meeste feestgangers.

Mede door het werk van Tacitus en Suetonius is Messalina de geschiedenis ingegaan als een meedogenloze en seksueel onverzadigbare intrigant. Daarmee is ze een van de meest belasterde en onderschatte vrouwelijke figuren uit de oude geschiedenis. Cargill-Martin kijkt verder dan de wellustige anekdotes. Zij ziet een vrouw die erin slaagt haar positie te verdedigen in de overwegend mannelijke wereld van de keizerlijke Romeinse politiek.

Historicus en bestsellerauteur Dan Jones roemt Messalina als ‘het beste historische debuut’ dat hij in jaren heeft gelezen.

Bestel hier het boek of het e-book.

Honor Cargill-Martin is ook actief op Instagram!

 

In de schaduw van de keizerinIn de schaduw van de keizerin
In de schaduw van de keizerin van Nancy Goldstone beschrijft het levensverhaal van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) en drie van haar dochters. Deze vier uitzonderlijke vrouwen veranderden de loop van de geschiedenis.

Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

Maria Theresia kreeg zestien kinderen; elf dochters en vijf zonen. Zes van haar dochters bereikten de volwassen leeftijd. Nancy Goldstone combineert het fascinerende levensverhaal van de moeder met dat van haar Maria Christina, landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden; Maria Carolina, koningin van Napels; en Marie Antoinette, koningin-gemalin van Frankrijk. Samen vertellen hun levens, gevuld met verlangen, avontuur, ambitie, verraad, verdriet en glorie, het verhaal van het achttiende-eeuwse Europa.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Schildmaagd
De geschiedenis van de Vikingen blijft tot de verbeelding spreken. Maar de rol van vrouwen daarin is doorgaans onderbelicht. In 2017 bewezen DNA-testen dat er ten minste één schildmaagd heeft bestaan: de krijgsvrouw die met haar wapens is begraven in graf Bj581 in de Vikingstad Birka, net buiten Stockholm. Nancy Marie Brown noemt haar Hervor, naar de befaamde schildmaagd uit de saga’s. De auteur maakt mede op basis van archeologische bronnen aannemelijk dat er wel degelijk krijgsvrouwen bestaan hebben die zij aan zij vochten met de Vikingen. Schildmaagd van Nancy Marie Brown is niet alleen een belangrijk, maar ook een meeslepend en fraai geschreven boek.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De dochter van Cleopatra
Ze is een van de meest fascinerende vrouwelijke heersers uit de oudheid: Cleopatra Selene II (40 v.Chr.-ca. 5 n.Chr.), een van de drie kinderen en de enige dochter van Cleopatra en Marcus Antonius. Ze kwam ter wereld als een Egyptische prinses. Nadat Cleopatra en Marcus Antonius verslagen werden in de Slag bij Actium in 31 v.Chr., werd ze als gevangene naar Rome gebracht. Daar groeide ze op in het gezin van Octavia, de zus van de latere keizer Augustus, tevens de ex-vrouw van haar vader. Cleopatra Selene huwde met Juba II, de koning van Numidië. In De dochter van Cleopatra, de eerste moderne biografie van Cleopatra Selene, reconstrueert Jane Draycott haar levensverhaal.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!