De Eerste Wereldoorlog, begin en eind

De datum 28 juni markeert zowel het begin als het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op deze dag in 1914 werd de aartshertog van Oostenrijk Frans Ferdinand vermoord. Dit was de directe aanleiding voor de start van dit conflict. Op dezelfde dag in 1919 werd ook het Verdrag van Versailles ondertekend. Hiermee kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog terwijl het ook de basis vormde voor de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over dit verdrag in Vredestichters van Margaret MacMillan. Of volg de ontwikkelingen van onder andere de Eerste Wereldoorlog in kleur met Wereld in vlammen van Dan Jones en Marina Amaral.

Vredestichters - Margaret MacMillan

Vredestichters van Margaret MacMillan

Margaret MacMillan vertelt in Vredestichters over de onderhandelingen en de uitkomst van het Verdrag van Versailles en over degenen die de wereldkaart opnieuw intekenden. Wilson, Lloyd George en Clemenceau zaten aan de onderhandelingstafel, maar duizenden anderen mannen en vrouwen kwamen bijeen: koningen, ministers, journalisten en lobbyisten kwamen voor hun eigen belangen naar Parijs. In Vredestichters, dat vele internationale prijzen won, schetst Margaret MacMillan niet alleen een portret van die belangrijke gebeurtenissen in 1919, maar toont ook de oorsprong van de moderne wereld zoals wij die nu kennen.

Of bestel het e-boek hier!

Wereld in vlammen van Dan Jones en Marina Amaral

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.

Wereld in vlammen - Dan Jones