De Emancipation Proclamation en nu

Emancipation Memorial, Emancipation ProclamationAbraham Lincoln staat bekend als de president die openlijk de strijd aanging met de slavernij. Met zijn Emancipation Proclamation garandeerde hij de vrijheid van slaven in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Toen hij hier bij de Gettysburg Address over sprak won hij de steun van de bevolking. Anno nu willen betogers in Washington D.C. het standbeeld de Freedmen’s Memorial liever verwijderd hebben. Op dit standbeeld knielt een Afro-Amerikaan naast Lincoln. Om Abraham Lincoln en de betogers beter te begrijpen is het zaak de biografie van Lincoln van Frans Verhagen er op na te slaan.

Wat is hier uitgebeeld en waarom? Dit standbeeld, dat elf jaar na de moord op Lincoln werd opgericht, is betaald door de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. De kunstenaar en het comité die het ontwerp goedkeurden waren echter allemaal wit. Het beeld staat voor de boodschap, de idealen en de emancipatie die Amerika’s grootste president voorstond en de bevrijding en emancipatie van de Afro-Amerikaanse bevolking. Dan rest de vraag: wat weegt zwaarder?

Over Lincoln

Dit boek vertelt het fascinerende levensverhaal van Abraham Lincoln en hoe dat zijn presidentschap bepaalde. Het brengt ook zijn geniale politieke inzicht voor het voetlicht. Hij was modern voor zijn tijd: Lincoln zag de macht van media in, maakte veelvuldig gebruik van het nieuwe middel van de fotografie en was een geweldig redenaar. In de Burgeroorlog bleef Lincoln vasthouden aan het behoud van de Unie. Hij maakte de afschaffing van slavernij pas in een laat stadium deel van de strijd. Zo won het Noorden onder Lincoln niet alleen de Burgeroorlog maar hij zorgde er ook voor dat Amerika bij elkaar bleef en meer dan ooit één land werd. Een paar dagen na het einde van de Burgeroorlog werd hij vermoord. Zo werd Lincoln een martelaar voor een verenigd land, door alle Amerikanen erkend als de belangrijkste en beste president die Amerika ooit gehad heeft.

Of bestel hier het e-book!

 

Lincoln - Frans Verhagen