De Franse Revolutie en het christendom van Pierre Trouillez

Spreken over de Franse Revolutie als onderscheidende periode in de geschiedenis is uiteraard correct, maar mag niet versluieren dat deze periode geen lineair beeld vertoont, alsof de ontwikkelingen netjes op elkaar inhaakten. Niets is minder waar. Door de verschillende staatsgrepen die het politieke bedrijf kenmerkten, kan men zelfs spreken over bokkensprongen in de revolutionaire geschiedenis.

Lees hier alles over in De Franse Revolutie en het christendom van Pierre Trouillez. Het boek is nu beschikbaar in de (online) boekhandel.

Over het boek

Tijdens de Franse Revolutie probeerden de revolutionairen korte metten te maken met het christendom. met name met de rooms-katholieke kerk. De nieuwe seculiere staat verspreidde het haar antikatholieke propaganda ook naar het noorden na de bezetting van de Lage Landen in de achttiende eeuw.

In deze vloeiend geschreven mentaliteitsgeschiedenis loodst Pierre Trouillez de lezer door de geschiedenis van de Franse kerk in de revolutiejaren 1789-1799. Hij weerlegt in dit boek de misvatting dat de hele revolutionaire periode sprake was van kerkvervolging. Ook toont hij aan dat de poging om een nationale kerk op te zetten, als tegenhanger van Rome, is mislukt doordat de antichristelijke staat deze kerk tot een instrument van haar beleid wilde reduceren. Trouillez lardeert zijn betoog met biografische notities, opmerkelijke citaten en veelzeggende anekdotes, die hij inbedt in de algemene historische context, zoals de Boerenkrijg in Belgiƫ.

Over de auteur

Pierre Trouillez (1946) was docent kerkgeschiedenis en godsdienstwetenschappen in Antwerpen, Hasselt, Leuven en Brussel. Hij schreef eerder onder meer twee goed ontvangen boeken over de vroege middeleeuwen: De Franken en het christendom en De Germanen en het christendom.